Международните инвеститори разчитат на ръст на цената на урана заради прехода към чиста енергетика

Енергетика / Свят
3E news
835
article picture alt description

Инвеститорите очакват, че преходът към екологично чисти източници на енергия ще се отрази благоприятно на атомната енергетика и ще доведе до ръст на цените на урана, пише Financial Times.

От началото на месец март цените на урана са се повишили с 11 % - до 31 долара за фунт.

Индексът Solactive, отразяващ акциите на уранодобивните компании, от началото на 2021 година е нараснал с 35 % , достигайки до най-високото ниво от 6 години. Ръстът на индикатора е свързан с надеждите, че ядрената енергетика ще помогне на страните, стремящи се да достигнат въглеродна неутралност през 2050 г. да намалят зависимостта от изкопаеми горива. Ядрената енергетика е нисковъглеродна и за разлика от вятърната и слънчева енергетика е непрекъснат източник на енергия.

Китай планира да увеличи ядрените си енергийни общности до 70 ГВт през 2025 година от настоящите 50 ГВт в рамките на плановете за намаляване на използването на въглищата.

Президентът на САЩ, Джо Байдън заяви, че ядрената енергетика ще бъде включена в „стандарта за екологично чиста енергетика“, който ще задължи енергийните компании през 2035 година да преминат към производство на електроенергия без въглерод.

По-малките държави също преминават към използването на ядрена енергия. През миналата седмица Обединените арабски емирства (ОАЕ) пуснаха първата в арабския свят атомна електроцентрала (АЕЦ).

Анализаторите от Morgan Stanley прогнозират, че инсталираните мощности на АЕЦ в света през тази година ще се увеличат с 8 ГВт и в бъдеще ще растат с 1,7 % годишно до 2026 година.

За ръста на цените на урана влияние има и покупката на суровината от редица компании през тази година. Канадската Denison Mines Corp. в началото на април съобщи, че е купила 2,5 млн. фунта уранов концентрат за 74 млн. долара. По данни на Canacord, компаниите са придобили на пазара общо 11 млн. фунта уран.

Освен това в света се наблюдава и дефицит на предложенията на уран, заради пандемията COVID-19. През декември канадската Cameco.Group , вторият по големина в света производител на уран спря добива от находището си Cigar Lake, заради рисковете, свързани с разпространението на коронавируса и съобщи, че ще купува уран за клиентите си на пазара.

„Очакваме натиск върху цените, тъй като компаниите купуват уран, а активността на спотовия пазар расте, предвид допълнителните покупки от такива производители като Cameco, заявява за изданието анализаторът от Canaccord Кейт Ла Шапел.

Цените на урана обаче не можаха да оправдаят предишните прогнози при ралито и ще се върнат към рекордно ниво за над 137 долара за фунт, регистрирано през 2007 година. Инвеститорите се надяваха, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще доведе до възраждане на атомната енергетика в страната, но това не доведе до значителен ръст на цените, които са под нивото от 35 долара за фунт от 2015 година.

Секторът пострада в резултат на аварията на японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година, която накара правителството на Япония да намали производството на електроенергия от АЕЦ.  Въпреки това глобалното ядрено производство вече е надминало нивата преди аварията, въпреки извеждането от експлоатация на повечето японски атомни електроцентрали, заявява Роб Крайфорд, мениджър на портфейла в Geiger Counter.

Междувременно данните сочат, че на спотовия пазар цените леко са нараснали – от 29.63 през януари до 30.95 долара за фунт.

По дългосрочните договори пък има лек спад – от 34.50 долара за фунт през януари, до 33.75 долара през март.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща