Медведев обеща Русия скоро да ратифицира конвенцията за правния статут на Каспийско море

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
194
article picture alt description

В най-скоро време Русия ще ратифицира конвенцията за правния статут на Каспийско море, подписана от лидерите на прикаспийските държави преди година в Актау, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев.

Преди година, на 12 август 2018 г. бе подписана конвенция за правния статут на Каспийско море. Русия смята да ратифицира този документ в най-скоро време, е казал Медведев по време на първия Каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан.

Преди година държавните глави на Каспийската петорка подписаха в казахстанския град Актау конвенция за правния статут на Каспийско море, като този документ е исторически за региона. Работата по документа тече повече от двадесет години – от 1996 г. Подписи под конвенцията поставиха президентите на Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан. Документът урежда правата на петте държави по отношение на Каспийско море и отговорностите, свързани с усвояването на недрата и другите ресурси.

Ратифицирането на ковенцията е от значение за осъществяване на газови проекти, чрез които природен газ от Туркменистан може да достига до Европа.

Медведев е отбелязал също така, че прикаспийските страни трябва да подготвят план за засилено икономическо сътрудничество в региона, който да цели многократно увеличаване на взаимния стокооборот. Говорейки за икономическото взаимодействие, руският премиер е обърнал внимание на богатството на региона на въглеводороди. В тази връзка той е подчертал, че икономическият профил на регионалните страни не трябва да се определя само от тази съставляваща. Според Медведев през XXI век регионът трябва да има оптимална транспортна инфраструктура, високотехнологични и безопасни производства, стимулиращи мерки за инвеститорите и да предлага уникални технически продукти. Говорейки за транспортната инфраструктура, руският премиер е отбелязал, че транзитните превози в съвременния свят носят значителни приходи. По този повод той е предложил привличане на максимални превози по транс каспийските маршрути, намаляване на формалностите и въвеждане на международни стандарти по отношение на пътническите и товарни превоз. По думите му Русия смята да изгради в Астраханска област корабостроителен клъстер.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща