МВФ не е установил значително отклонение от курса на юана

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
247
article picture alt description

Международният валутен фонд не е установил значително отклонение от курса на китайската валута от нормалните показатели през 2018 г. Това е заявил шефът на мисията на МВФ в Китай Джеймс Даниъл по време на телефонен брифинг за журналисти, във връзка с разпространения доклад на МВФ за състоянието на китайската икономика.


„Виждаме, че курса на юана през 2018 г. като цяло отговаря на средносрочните основни показатели е желаната политика. Той не е бил нито завишен, нито значително занижен. Ще направим допълнителен анализ през 2020 г. в рамките на стандартна процедура на МВФ“, е казал той в отговор на въпрос за това, дали МВФ има някакви данни за това, че Китай манипулира валутата си.


В понеделник Народната банка на Китай (централната банка) понижи курса на юана с 229 базисни пункта до нивото от 6,9225 юана за долар, след което Министерство на финансите на САЩ обвини Китай във валутни манипулации и призова Пекин за прозрачност по въпроса. Министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин смята да се обърне към МВФ по този въпрос и да поиска отстраняване на „създадените от Китай нечестни предимства“.
В петък сутринта Народната банка на Китай отново понижи курса на юана с 97 базисни пункта до 7,0136 юана за долар, отчита ТАСС. С това поевтиняването на юана от 31 юли продължава.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща