Мащабен проект за производство на зелен водород стартира в Германия

Енергетика / Свят
3E news
1120
article picture alt description

Компаниите ArcelorMittal Bremen, EWE, FAUN, Gasunie, swb и TenneT се обединяват за пускане на проекта Clean Hydrogen Coastline в Германия.

Партньорите по този проект имат намерение да интегрират в енергийната система до 400 мегавата електролизни мощности със системи за съхранение на водород. Общите инвестиции в проекта се оценяват на сумата от 1,3 млрд. евро.

Електролизаторът ще бъде изграден на участък на електроцентралата swb, разположена в Бремен и работеща на газ за доменната пещ, доставян от ArcelorMittal.

Електролизаторът обаче ще се захранва от вятърни мощности.

Според участниците в проекта, в Северна Германия като регион с вятърна енергетика, съществуват най-добри предпоставки за интеграцията на водорода като неизменна част от енергийната система и за създаване на основи за европейска водородна икономика.  В региона се изграждат електролизатори с мощност от 200 МВт с възможности за разширение до 400 МВт.

Предвижда се водородът в частност да се използва от завода за стомана на ArcelorMittal  в Бремен.

„Започнахме процес на трансформация, на подготовка за промяна на технологиите, за използване на зеления водород в производството“, допълва Reiner Blascheck , генерален директор на ArcelorMittal Bremen.

При производството на стомана водородът постепенно ще замести каменните въглища и лигнитните въглища. От 2030 г. това ще спести около 2 милиона тона CO2 еквивалент годишно. Дългосрочната цел е напълно да се декарбонизира производството на стомана. Само за провинция Бремен това означава спестяване на CO2 от почти 60 процента.

Според партньорите, основа за устойчивата водородна икономика е надеждния пазар за зелен водород. Транспортният сектор има важно значение за пазарните перспективи на водорода и следователно бързото разпространение на водородните технологии.

„Вече имаме голям опит при оборудването на камионите за боклук със системи с горивни клетки. Затова използването на водорода за други търговски превозни средства е наша цел, така че да направим товарния транспорт климатично неутрален “, каза Патрик Херманспан, главен изпълнителен директор на FAUN Group, участваща в проекта.  

За да има възможност да се интегрира водорода като енергоносител в енергийната система трябва разумно да се използва съществуващата електроенергийна и газова инфраструктура, отбелязват партньорите, сред които е и газотранспортната компания Gasunie.

За съхранение на водорода ще бъде приспособено част от подземното газохранилище Huntorf , което сега се използва за съхранение на природен газ.

Участниците в проекта са подали заявка за признаването му като  проект от общ интерес  (Important Project of Common European Interest, IPCEI), което ще даде възможност за европейско финансиране.

https://www.swb.de/ueber-swb/unternehmen/nachhaltigkeit/wasserstoff/clean-hydrogen-coastline

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща