Макрон: Бъдещето на Русия е изцяло свързано с Европа

Икономика / България
Галина Александрова
214
article picture alt description

Бъдещето на Русия изцяло е свързано с Европа според френския президент Еманюел Макрон, отбелязва в заглавие "Росийская газета", цитирана от БТА.

След вчерашната си среща с руския лидер Владимир Путин, пристигнал на работно посещение във Франция, Макрон се изказа за перспективите на Русия в Туитър: "Убеден съм, че бъдещето на Русия изцяло е свързано с Европа". Френският държавен глава посочи, че вярва в Европа, простираща се "от Лисабон до Владивосток", добавя руският официоз.

Необходимо е Русия "да се слее" с европейския свят, заяви на срещата Макрон, цитиран в материала. "Вярвам в тази концепция", каза той и призова да се преразгледа архитектурата на доверието между Русия и ЕС, да се разработят общи методи за решаване на конфликтите.

Еманюел Макрон "може би смята, че отношенията между Русия и Европа трябва да се отброяват от момента, когато той (. . .) е бил избран за президент на Франция (. . .) Той без съмнение иска да влезе в историята поне като европейски реформатор, просто засега не знае как", иронизира по повод вчерашните изявления на френския лидер вестник "Комерсант".

Като постоянни членки на Съвета за сигурност Русия и Франция пряко участват в уреждането на много регионални кризи. Москва и Париж подпомагат например решаването на конфликта в украинския Донбас. Вчера двамата президенти изразиха общо мнение, че "нормандският формат" (Русия, Франция, Германия, Украйна) няма алтернатива. Макрон изрази надежда за свикване на среща на върха "в нормандски формат" в близките седмици, пише "Известия".

След смяната на властта в Украйна днес има шанс да се даде нов тласък на Минския процес, коментира бившият руски посланик в Париж Александър Орлов. По думите му сега Русия и Франция трябва да открият начин да насърчат новия украински президент Володимир Зеленски да изпълни ангажиментите, поети от Киев. Става дума на първо място за влизането в сила на закон за специалния статут на Донбас и раздалечаването на войските и техниката, струпани на разграничителната линия между силите на Киев и на сепаратистите.

Диалогът между Москва и Париж днес е особено важен и необходим. Така смята Юрий Рубински, шеф на центъра за френски изследвания в Института за Европа към Руската академия на науките, пише "Независимая газета".

С кого да сътрудничи днес Русия в Западна Европа, пита се той. "Великобритания и нейният нов премиер Борис Джонсън са съсредоточени върху Брекзит, в Италия се развива политическа криза, германската канцлерка Ангела Меркел приключва кариерата си. Затова е очевидна заявката на Макрон да действа като представител на интересите на ЕС пред водещите сили, независимо дали става дума за Русия, САЩ или Китай", пояснява аналитикът.

Според него Макрон не може да допусне лидерската среща на Г-7 в Биариц през уикенда да приключи без подписване на заключителна декларация, както се случи в Квебек миналата година поради несъгласието на президента на САЩ Доналд Тръмп с позицията на други участници. Затова френският лидер държи да информира колегите си за становището на Русия по основните въпроси от международния дневен ред.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща