МАЕ: Мощностите от ВЕИ в света ще нараснат до почти 200 ГВт през тази година

Енергетика / Свят
3E news
5171
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) преди дни публикува кратката си прогноза за развитието на възобновяемата енергетика през 2019 година. Според експертите от агенцията, през тази година възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) ще възобновят своя ръст след временен застой, предизвикан от промените, които бяха регистрирани на китайския пазар.

Глобалните мощности от ВЕИ ще се увеличат до около 200 ГВт или с цели 12 %, като ключова роля в този процес ще държи слънчевата фотоволтаична енергетика, която се очква да нарасне с почти 17 %. Още повече, че както се отбелязва в доклада от 2010 г. цената на слънчевите фотоволтаици е спаднала с 80 %. Очакването е мощностите да се увеличат до почти 115 ГВт тази година, като почти достигат половината от мощностите от ВЕИ в света. Вятърната енергетика на същата, според предварителната прогноза ще добави към настоящите мощности още около 15 % до 59 ГВт. Това, както става ясно от очакването на МАЕ ще е и годината с най-силен ръст от 2015 г. насам.

Според МАЕ за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата, ВЕИ трябва да растат средно с 300 ГВт в периода 2018-2030 г., което се смята за изпълнимо.  Забавянето на китайския пазар на развитието на слънчевите фотоволтаични системи се компенсира от по-бърз ръст на развитието в ЕС, бумът на нови инсталации във Виетнам, а също така и много силен ръст в Индия и САЩ.

Темповете на ръст на китайската слънчева енергетика, според прогнозата на МАЕ остават неясни за настоящата 2019 година, но има и очакване за успокояване на пазара.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща