МАЕ публикува седем ключови принципа за постигане на глобалните нулеви емисии

Енергетика / Свят
3E news
2167
article picture alt description

Международната агенция за енергетика (МАЕ) публикува седем ключови принципи за осъществяване на „енергетика с нулеви емисии“, необходима за „рязко ускоряване на прогреса в посока на чистия растеж и устойчивост“. Документът, подкрепян от 20 държави бе публикуван след срещата Net Zero Summit IEA-COP26.
Самата среща се състоя в края на март и в нея взеха участие най-добрите международни лидери в областта на енергетиката и климата от над 40 държави.
Обявявайки плана на МАЕ при пускането на този документ, изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол съобщи, че тези седем принципа се подкрепят от правителствата в целия свят.

„По време на срещата ние в Международната агенция по енергетика разработихме седем ключови принципа, които осигуряват рамката за страните да работят заедно и да реализират амбициозните си цели за ефективно намаляване на емисиите чрез надеждни енергийни политики. Тези седем ключови принципа бяха подкрепени от правителствата в целия свят и очаквам, че в бъдеще ще се появят нови.

Принципите обхващат необходимостта от устойчиво икономическо възстановяване след кризата COVID-19, критичното значение на настоящите пътни карти за намаляване на емисиите през настоящото десетилетие и разработването на по-силни механизми за международно сътрудничество за ускоряване на иновациите във всеки от основните замърсяващи сектори.

Принципите разглеждат и въпроси като сътрудничеството в областта на технологиите, споделяне на добри практики, проследяване на инвестициите, осигуряването на енергиен преход и интегриране на енергийната сигурност, и достъпност в плановете за постигане на нулеви емисии.

Над 120 страни заявиха намеренията си за нулеви емисиите  до средата на века. Докато очакваме с нетърпения срещата за климата на върха – COP26, този растящ политически консенсус дава повод за оптимизъм относно способността на света да достигне целите на Парижкото споразумение. Сега е необходима огромна работа, за да се превърне тази амбиция в реалност“, казват от МАЕ.

„Обединени от високите амбиции, на всички етапи на развитие страните ще трябва да определят своя собствен уникален път към нулеви емисии в съответствие с различните национални условия и широк достъп до технологии“.

Седемте принципа включват в себе си:

Възстановяването на икономиката след пандемията чрез екологично устойчиви технологии  ще може да осигури своя принос за постигането на нулеви емисии

Решаващо значение имат ясните, амбициозни и реализируеми планове за енергиен преход за периода до 2030 г. Правителствата могат да повишат международното доверие в прехода, като изготвят национални пътни карти за действие през следващите 10 години, които включват различни възможности на всяка държава чрез използването на нисковъглеродни технологии и възможности за устойчивост.  

Енергийният преход ще се осъществи по-бързо, ако обучението е съвместно

Иновации в технологиите за цели сектори са от съществено значение за постигане на „глобална нетна нула“

Мобилизирането, проследяването и сравняването на публичните и частните инвестиции може да стимулира постигането на нулеви емисии;

Енергийният преход, ориентиран към хората, е морално и политически необходим;

Енергийните системи с нулеви емисии също трябва да бъдат устойчиви, безопасни, достъпни и устойчиви.

За да подкрепи по-решителни действия на правителствата, МАЕ ще публикува на 18 май първата всеобхватна карта за глобалния енергиен сектор за постигане на нулеви емисии до 2050 година. По искане на ръководството на срещата на върха COP26, в пътната ще бъде посочен пътят към това какви действия ще са необходими от страна на правителствата, компаниите, инвеститорите и гражданите, за да бъдат приведени в съответствие глобалните емисии определеното повишаване на глобалната температура с 1,5 градуса по Целзий. Според изявлението на МАЕ, това ще помогне на лицата, които вземат решения да „дадат приоритет на неотложните действия“ в навечерието на преговорите по климата в Глазгоу през ноември тази година.  

Още по темата: https://iea.blob.core.windows.net/assets/df3b6d08-f228-426c-b1ad-7d488d3e9d2d/SevenKeyPrinciplesforImplementingNetZero.pdf

Прочетете още: Рафаел Гроси, МААЕ: Ядрената енергетика подпомага постигането на нулеви емисии по три начина

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща