МАЕ предупреждава: ОПЕК+ ще се сблъска през 2020 г. с плашещи излишъци от петрол

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
227
article picture alt description

Настоящата ситуация на петролния пазар е само затишие пред нова вълна от ръст на предложенията от петрол от страна на държавите, които са членки на ОПЕК през следващата година. Това посочват експертите от Международната агенция по енергетика.

„Нашите прогнози за второто полугодие на 2019 г. предполагат увеличение на запасите с 0,8 млн.барела на ден, изхождайки от предположението за стабилно производство от ОПЕК, по-силен ръст на търсенето и по-слаб ръст на предложенията от страните, извън картела. Това обаче е само глътка въздух: ръстът на доставките на петрол от страните извън ОПЕК, въпреки че е скромен по последни данни и се оценява едва на 1,3 млн.барела на ден, но той се сравнява с високата миналогодишна база, когато имаше огромен ръст на добива“, пише МАЕ в месечния си доклад.

Експертите от агенцията отбелязват, че досега през 2019 г. се наблюдава забавяне на ръста на добив на петрол в САЩ , а през юни производството се е увеличило само с 45 хил.барела на ден в сравнение с началото на годината. Въпреки това годишният обем на производството на САЩ, както и преди расте силно, като ще се увеличи през тази година с 1,25 млн. барела на ден, а през 2020 т. с още 1 млн. барела на ден. Норвегия се очаква да пусне по-рано от графика дългогодишни проекти, по които работи и може да достигне до пик на добива с изпреварващи темпове. Добивът на петрол от страна на Бразилия също расте с бързи темпове, достигайки 3 млн. барела на ден през август, което е  0,4 млн. барела на ден повече от предходните два месеца.

„Независимо, че непрекъснатото увеличаване на запасите, което наблюдавахме от началото на 2018 г. сега е прекратено, това е временно явление. Скоро производителите от ОПЕК+ отново ще видят ръст на добива на петрол, което ще доведе до връщането на пазара на значителен излишък на петрол и натиск върху цените. Задачата за управлението на пазара остава „плашеща“ за 2020 г.“, предупреждава МАЕ.

Експертите от Международната агенция по енергетика напомнят „на производителите за това, че конкуренцията за дял на пазара се засилва“, за което говорят предварителните данни, според които през юни САЩ са изпреварили Саудитска Арабия и Русия и са станали номер едно по брутен обем на износ“, се казва още в доклада. От началото на тази година ръстът на производството в САЩ се забавя – през юни добивът е бил само с 45 хил. барела на ден повече отколкото през декември.  

„Независимо, че обемът на производство, както и преди расте силно в годишно изражение, увеличавайки се с 1,25 млн. барела на ден през първото полугодие, то през 2020 г. се очаква ръст с 1 млн. барела на ден“, се казва в доклада. МАЕ, освен това запазва оценката си за ръст на доставките на петрол от страните извън картела през 2019 г. с 1,9 млн. барела на ден, а през 2020 г. прогнозата е повишено до 2,3 млн. барела на ден.

Предложението от страна на държавите, които не влизат в ОПЕК през август се е увеличило в сравнение с предишния месец с 480 хил. барела на ден – до 65,5 млн. барела на ден, пише още МАЕ.

Оценката за ръст през 2019 г. е запазена на ниво от 1,9 млн. барела на ден, а през 2020 г. МАЕ очаква, че доставките ще се увеличат с 2,3 млн.барела на ден, като прогнозата е леко повишена (през юли очакването бе за ръст от 2,2 млн.барела на ден).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща