МАЕ понижи прогнозата си за търсенето на петрол в света през 2019 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
468
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижи прогнозата си за темповете на ръст на търсенето на петрол през 2019 г., заради забавянето на световната икономика, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на думите на изпълнителния директор на агенцията Фатих Бирол.

„МАЕ преразглежда прогнозата си за ръст на търсенето на петрол на световно ниво през 2019 г. до 1,1 млн. барела на ден и може да я понижи, ако световната икономика и особено Китай демонстрират по-нататъшно отслабване „ (на икономиката), е казал той.

Очаква се, че добивът на петрол в САЩ ще се увеличи с 1,8 млн. барела на ден през 2019 г., което е по-малко в сравнение с предишното очакване предходната година от 2,2 млн. барела, отбелязва Бирол.

По думите на изпълнителния директор на МАЕ, в Китай се наблюдава най-бавният икономически ръст за последните 30 години, както и при някои от напредналите икономики. Освен това търсенето на петрол се оказва и под влияние на търговския конфликт между САЩ и Китай, отбелязва Китай, обръщайки внимание и на напрежението в Близкия Изток. Той съобщава също така и за готовността за предприемане на бързи и решителни действия, ако възникне необходимост. Както е известно, през юни МАЕ вече понижи прогнозата си за търсенето на петрол в света през 2019 г. до 1,2 млн. барела на ден. След това по-рано през настоящия месец юли МАЕ пък съобщи за запазване на прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2019 г. на нивото от 1,2 млн. барела на ден.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща