МАЕ понижава прогнозата си за световното търсене на петрол през 2019 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
624
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) понижава прогнозата си по отношение на ръста на световното търсене на петрол през 2019 г. с 90 хил. барела на ден до 1,3 млн. барела на ден се казва в месечния отчет на агенцията.

Очакването сега е, че световното търсене на петрол през 2019 г. ще е от порядъка на 100,4 млн. барела на ден.

От МАЕ смятат, че страните, които не влизат в ОИСР ще стимулират световното търсене на петрол през 2019 г., с 1,1 млн. барела на ден, а Китай и Индия – 0,7 млн. барела на ден. Увеличението на търсенето в страните от ОИСР според очакването ще е с 0,2 млн. барела на ден начело със САЩ.

Оценката за търсенето на петрол през миналата 2018 г. е намалена със 70 хил. барела на ден – до 1,2 млн. барела на ден след преразглеждане на данните за страните, които не членуват в ОИСР, а също и за африканските страни.

Петролните запаси на страните от ОИСР през месец март по данни на МАЕ са спаднали с 25,8 млн. барела – до 2 млрд. 849 млн. барела, но остават над средното петгодишно ниво с 4 млн. барела на ден.

Предварителните данни за запасите показват, че от една страна в САЩ и Япония се наблюдава ръст на запасите, докато тези в Европа намаляват. Така например резервите в САЩ са нараснали с 24,7 млн. барела, заради повишаването на вноса на петрол и увеличаването на резервите от нефтопродукти. Предварителните данни за Япония показват увеличение на запасите с 4,1 млн. барела.

МАЕ отчита също така, че страните от ОПЕК през април са изпълнили споразумението си за ограничаване на добива на петрол с държавите  извън картела със 131 % поради преизпълняването на задълженията от страна на Саудитска Арабия. Експертите от агенцията отбелязват също така, че през април ОПЕК е увеличил добива на петрол за пръв път за четири месеца – с 60 хил. барела на ден спрямо март – до 30,21 млн. барела на ден.

По отношение на страните извън ОПЕК – изпълнението на споразумението за ограничаване на добива на петрол (ОПЕК+) е 151 %, включително и Русия – с 80 %. Според данните на МАЕ, страните извън картела са намалили добива в рамките на сделката с 580 хил. барела на ден – до 18,22 млн. барела на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща