МАЕ повиши прогнозата си за търсене на петрол през 2021 г.

Енергетика / Свят
3E news
507
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за търсенето на петрол в света през 2021 г. с 230 хил. барела на ден (б/д), се казва в поредния доклад на агенцията.

Търсене

„Независимо от по-слабите от очакваният през първото тримесечие на 2021 г. данни, годишният ръст е преразгледан средно с 230 хил. барела на ден, предвид добрите прогнози за икономиката. Възстановяването обаче остава крехко, тъй като в някои страни, основни потребители броят на болните от COVID расте“, отбелязват експертите на агенцията.

Търсенето на нефт през 2021 г., според прогнозата ще достигне 96,7 млн. барела на ден, което е с 5,7 млн. барела на ден повече от 2020 година.

„Понижихме прогнозата си за търсенето на петрол през първото тримесечие с 200 хил. барела на ден, заради влошаване на пандемията в Европа, но преразгледахме оценките си за второто тримесечие (+180 хил.б/д), третото тримесечие (+520 хил.б/д) и четвъртото тримесечие (+325 хил. б/д). Обновяването в голяма степен е заради САЩ и Китай“, отбелязват от агенцията.

„Докато ситуацията в Европа изглежда по-опасна, в много страни са въведени нови ограничения, ваксинацията срещу COVID се извършва горе-долу по график, " , пише още МАЕ.

По данни на агенцията, запасите от петрол и нефтопродукти на ОИСР през февруари са спаднали за седми пореден месец – с 55,8 млн. барела и са били над средното 5-годишно ниво с 28,3 млн. барела като са съставлявали 2,977 млрд. барела.

Понижението на резервите е било предизвикано основно от резкия спад на запасите от нефтопродукти с 66,8 млн. барела.

Добив и доставки

Световните доставки на петрол през месец март са се увеличили с 1,7 млн.барела на ден до 92,9 млн. барела на ден, констатира още МАЕ.

„Световните доставки на нефт са нараснали рязко през март след възстановяване на спряното производство в САЩ след зимните студове. Ръстът с 1,7 млн. барела на ден в сравнение с предишния месец е довел до увеличаване на добива на петрол в света до 92,9 млн. барела на ден като на САЩ се падат почти три четвърти от този ръст“, отбелязват експертите на агенцията.

В същото време МАЕ малко понижава прогнозата си за добив на нефт през 2021 г. за страните, които не участват в сделката ОПЕК+.

„Страните, които не влизат в ОПЕК+ ще отбележат ръст от 610 хил. барела на ден през 2021 година след спада с 1,3 млн. барела на ден през 2020 година“, се казва в доклада.

В мартенската си прогноза МАЕ очакваше ръст на добива в страните извън ОПЕК през 2021 г. с 0,7 млн. барела на ден.

Отбелязва се също така, че през месец март, страните, участващи в сделката за ограничаване на добива на петрол в ОПЕК+ са изпълнили задълженията си до 113 %. Страните от ОПЕК са изпълнили ангажиментите си до 124 %, а извън картела – до 93 %.

Още по темата: ОПЕК подобрява прогнозата си за търсенето на петрол

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща