МАЕ отчита, че третото тримесечие започва от позицията на високи предложения на петрол

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
163
article picture alt description

Продължаващите ограничения при добива на петрол от страните от ОПЕК+ могат да доведат до съществен спад на петролните запаси, въпреки че третото тримесечие на 2019 г. започва он позицията на относително високи предложения от петрол, става ясно от месечния отчет на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Юли е петият пореден месец, в който страните от ОПЕК+ преизпълняват задълженията си по ограничаване на добива на петрол с 1,2 млн. барела на ден (в сравнение с октомври 2018 г.). Изпълнението на сделката през юли е нараснало до 134 % в сравнение със 118 % през юни, посочват експертите.

Балансът ни показва, че търсенето на петрол от ОПЕК през тертото тримесечие ще скочи до 30,6 млн. барела на ден, което е с 940 хил. барела повече от добиваният отсега от картела. През четвъртото тримесечие се прогнозира понижение на нуждата от петрол на ОПЕК до 30,1 млн. барела, но това е все пак повече с 400 хил. барела на ден, отколкото ОПЕК е добивал през юли. В началото на 2020 г. обаче пазарът ще се сблъска със свръхпроизводство и търсенето на петрол от ОПЕК ще спадне до 28,4 млн. барела на ден“, се казва в доклада.

В петък агенция Bloomberg, позовавайки се представители на Саудитска Арабия съобщи, че кралството планира задържане на експорта на петрол през септември под 7 млн. барела на ден, с надежда за стабилизиране на пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща