МАЕ отново понижи прогнозата си за търсенето на петрол в света през 2021 г.

Енергетика / Свят
3E news
443
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) отново понижи прогнозата си за световното търсене на петрол през 2021 г. и очаква ръст от порядъка на 5,5 млн. барела на ден. Това се казва в януарския доклад на организацията.

„Прогнозата ни за световното търсене за 2020 г. е намалена с 40 хил. барела на ден, а за 2021 г. - с 280 хил. барела на ден“, се казва в доклада. В декемврийската прогноза се очакваше че търсенето ще се увеличи с 5,7 млн. барела на ден.

Сега МАЕ очаква, че през 2021 г. търсенето на нефт ще нарасне с 5,5 млн. барела на ден и ще се възстанови до нивото от 96,6 млн. барела на ден след спада с 8,8 млн. барела на ден през 2020 г.

Добив

Световният добив на петрол през декември 2020 г. почти не се е променил в сравнение с ноември и е бил от порядъка на 92,8 млн. барела на ден, се казва още в януарския доклад на МАЕ.

„През декември световният добив на петрол не се е променил и е съставлявал 92,8 млн. барела на ден, което е с 8,7 млн. барела на ден по-малко от аналогичния период година по-рано“, се казва в доклада на МАE.

„Ръстът на производство в страните от ОПЕК+, на първо място в Либия, която е освободена от ограниченията по сделката, са компенсирали спада на обемите в САЩ“, обясняват експертите на агенцията, изготвили доклада.

Страните от ОПЕК+ според експертите от агенцията през декември са влошили нивото на изпълнение на споразумението за ограничаване на добива до 100 „ от 101 % през ноември, а Русия е свалила показателят до 93 % от 96 %. Изпълнението на страните от ОПЕК се оценява на 105 %, а на държавите извън картела – на 93 %.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща