МАЕ запазва прогнозата си за търсенето на петрол през 2019-2020 г.

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
253
article picture alt description

Международната агенция по енергетика (МАЕ) запазва прогнозата си за ръст на световното търсене на петрола през 2019 г. на ниво от 1,1 млн. барела на ден – до 100,3 млн. барела. Това се казва в месечния доклад на агенцията.

Не е променена и прогнозата за ръст на търсенето през 2020 г. Очакването е за увеличение на търсенето с 1,3 млн. барела на ден на годишна база – до 101,6 млн.барела на ден.

Търговските запаси на петрол и петролни продукти в страните от ОИСР през юли отново са се увеличили – с 1,5 млн. барела, надхвърляйки средното значение за последните пет години с 19,7 млн. барела.

В септемврийския си доклад МАЕ отчита и влиянието и изпълнението на сделката за ограничаване на добива на петрол. Страните от ОПЕК през август са преизпълнили споразумението  в рамките на ОПЕК+ за ограничаване на добива с 20 %, увеличавайки при това добива в месечно изражение с 50 хил. барела на ден – до 29,74 млн. барела на ден. Страните извън картела са преизпълнили сделката с 10 %.

„Добивът на петрол от ОПЕК е нараснал от петгодишен минимум до 29,74 млн. барела на ден през август, тъй като Саудитска Арабия е започнала да добива повече, нивото на добив в Ирак е достигнало нов максимум, Нигерия също е увеличила добива“, се казва в доклада.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща