МААЕ оценява дългосрочните мерки за безопасност на АЕЦ „Форсмарк“ в Швеция

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
407
article picture alt description

Експерти от МААЕ завършиха оценката за безопасността на експлоатация на Първи и Втори енергоблок на шведската атомна централа „Форсмарк“, съобщи електронното издание world-nuclear-news.org . Следвайки стандартите за безопасност на МААЕ, екипът направи преглед на готовността на централата, организацията и програмите й свързани с дългосрочната сигурност.

Екипът на мисията SALTO (Аспекти на безопасността при дългосрочна експлоатация) се съсредоточи върху дейностите, които са от съществено значение за безопасната дългосрочна експлоатация на двата реактора с кипяща вода, които бяха пуснати в търговска експлоатация през 1980 г. и 1981 година съответно. Оценката, която започна на 11 юни, бе поискана от Шведската агенция за радиационна безопасност (SSM).

Енергийният оператор Vattenfall планира да удължи периода на експлоатация на енергоблоковете с общо 60 години. Въпреки че лицензите за експлоатация на реакторите са безсрочни, съгласието за експлоатация подлежи на периодична оценка на безопасността, представяна на SSM на всеки 10 години.

12-членният екип, съставен от експерти от Япония, Финландия, Франция, Пакистан, Южна Африка, Испания, Обединеното кралство и трима служители на МААЕ, идентифицира добри практики и резултати, които ще предостави на атомната индустрия в световен мащаб.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща