Лицензът за строителството на АЕЦ Пакш 2 се очаква до края на септември

Енергетика / Свят
3E news
406
article picture alt description

„Промишлената експлоатация на двата енергоблока на АЕЦ „Пакш“ 2 може да започне през 2029 и 2030 г.“, заяви Янош Шули - министър без портфейл, отговорен за разширяването на унгарската атомна централа „Пакш“.

Преди това ще бъде осъществена 6-8 месечна опитнопромишлена експлоатация. Министър Шули напомни, че компанията „АЕЦ Пакш-2“ е подала заявление за получаване на лиценз за строителство в Унгарското ведомство за атомна енергия на 30 юни 2020 г. Регулаторът има 12+3 месеца да оцени заявката и се очаква лицензът да бъде издаден в края на септември тази година.

По думите на Шули, цитиран от teol.hu, 26 сгради на строителномонтажната база имат разрешителни, над 100 съоръжения се изграждат, като първите вече са построени, електромрежата за строително-монтажната база също е готова. Министърът подчерта, че както първоначалния, така и изменения финансов договор по проекта „Пакш“ 2, са публични. Стойността на договора е 12,5 милиарда евро, от които разходите от 2,5 милиарда евро поема Унгария, а 10 милиарда евро е заем от Русия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща