Литва ще получи първата голяма партида LNG от Русия ?

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
220
article picture alt description

Литва, която се стреми да намали зависимостта си от енергийни доставки от Русия за пръв път купува голяма партида руски втечнен природен газ, пише в. „Комерсант“, позовавайки се на източници.

По данни на изданието, партидата от LNG е от проекта „Ямал СПГ“, претоварен във френското пристанище Монтоар на кораба Stena Clean Sky и пътува за Клайпеда.

По думите на източници на изданието, продавач е френската компания Total, а купувач е литовската енергийна държавна компания Lietuvos energijos tiekimas (преименувана на 9 септември на Ignitis). Ignitis съобщи през януари, че е сключила споразумение с Total за доставка на един товар на спотова основа, който трябва да пристигне в началото на третото тримесечие. Източник, близък до Ignitis казва обаче, че товарът от Stena Clear Sky вероятно все пак е предназначен за литовския производител на минерални торове Achema.

От Total и Achema не са предоставили коментар за изданието, а от Initis са заявили, че не коментират сделките за LNG.

По думите на източниците на изданието, цената на сделката вероятно все пак е била малка премия по отношение на котировките на британския хъб NBP (сега около 142 долара за 1000 куб м). Именно към NBP е привързан основният договор, по който Литва получава газ от норвежката Equinor.

Както отбелязва изданието, през тази година покупките на LNG от Литва са се увеличили (със 70 % за януари-август), заради намаляването на цените, за което значителна роля играе руския LNG – доставките на по-малки танкери със среден тонаж по проекта на „Новатек“ , осъществявани от търговци. Досега все пак Литва не е получавала руски LNG с голям тонаж.

„Ямал СПГ“ е руски проект за втечнен природен газ на базата на Южно-Тамбейското находище. Акционери са "Новатэк" (50,1%), Total (20%), CNPC (20%) и Фонд Пътят на коприната (9,9%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща