Лидерите на ЕС се споразумяха за многогодишния бюджет и възстановителния план

Икономика / Свят
3E news
650
article picture alt description

Европейските лидери се споразумяха за бюджета на ЕС за следващите 7 години и възстановителния план за пандемията от коронавируса. Те приеха и заключения за отговора на Covid- 19, предаде БНР.

"Постигнато е споразумение за многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване "Следващо поколение ЕС“. Сега можем да започнем с неговото прилагане и отново да върнем силата на нашите икономики", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък отбеляза, че Европа се придвижва напред – 1,8 трилиона евро ще дадат мощен тласък на възстановяването и ще изградят по-устойчив, зелен и дигитален ЕС.

Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан заявиха на съвместна пресконференция, че ще поискат Съда на ЕС да се произнесе дали спорния от тяхна гледна точка механизъм за върховенството на закона в рамките на бюджетния план е законен.

Европейските лидери се договориха, че Еврокомисията няма да прилага механизма, който обвързва европейските средства с върховенството на закона, до решението на съда.

По друга тема - отговора на пандемията с Covid- 19, лидерите изготвиха заключения, в които се казва, че Европейският съвет подчертава значимостта на подготовката за правилната логистика и разпределение на ваксините, в т.ч. и развитието на национални стратегии за ваксиниране, за да пристигнат те навреме при хората.

И още - лидерите удължиха санкциите срещу Русия до 31-ви юли.

По данни на различни източници има недоволство от страна на Гърция и Кипър за отношенията с Турция.

"Политико" цитира гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който определя като "най-малкото парадоксален" факта, че Съединените щати се подготвят да налагат санкции на Турция, която е член на НАТО, заради закупените противоракетни системи от Русия, докато европейските лидери все още се въртят в сферата на "ако" и "обаче".

Преди началото на Съвета премиерът Бойко Борисов коментира и темата за климатичните цели на ЕС. „Поели сме ангажимент 2050 г. да имаме нулева климатична неутралност, да нямаме вредни емисии. Така че сме амбицирани да работим и по това“, акцентира премиерът Бойко Борисов по темата.

Министър-председателят бе категоричен, че държавите членки трябва да постигнат консенсус по отношение на вариантите за намаляване на вредните емисии. Премиерът Борисов изрази благодарност към председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен за ползотворната работа за постигането на заложената обща цел за климатичната неутралност.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща