Либералните ценности са отживелица, казва Путин пред "Файненшъл таймс"

Икономика / Свят
Галина Александрова
465
article picture alt description

Либералните ценности са отживелица, защото са били отхвърлени от повечето хора в западните държави. Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю за "Файненшъл таймс" непосредствено преди срещата на лидерите на Г-20 в Осака, предават Ройтерс и БТА.

По думите на Путин, германският канцлер Ангела Меркел е направила кардинална грешка, приемайки либерална политика по отношение на имиграцията от Близкия изток.

"Либералната идея предполага да не се прави нищо. Мигрантите могат да убиват, да плячкосват и да изнасилват безнаказано, защото техните права на мигранти трябва да бъдат защитени. Какви права са това? За всяко престъпление трябва да има наказание", каза Путин в интервюто.

Западните ни партньори признаха, че някои нейни идеи като мултикултурализма вече не са приложими", подчертава руският държавен глава и добавя: "Забравихме ли, че всички живеем в свят, основан на библейски ценности? Традиционните ценности са по-стабилни и по-важни замилиони хора, отколкото тази либерална идея, която според мен вече наистина престава да съществува."

"Нямам предвид, че (либералната идея) трябва незабавно да бъде унищожена. Тази гледна точка и позиция също трябва да се уважава. Но те не могат просто да диктуват всичко на всички, както опитват да го правят през последните десетилетия. Диктатът може да бъде видян навсякъде - в медиите и в реалния живот. Стана невъзможно дори да се споменават някои теми", заявява Путин.

"Така че либералната идея стана отживелица. Тя влезе в конфликт с интересите на мнозинството от населението", заявява той.

Путин е категоричен, че Русия не е хомофобска страна. Но склонността на Запада да приеме хомосексуализма и половата неопределеност изглежда прекалена, става ясно от думите му.

"Традиционните ценности са по-стабилни и по-важни за милиони хора, отколкото либералната идея, която, по мое мнение, наистина замира", казва руският президент.

По негово мнение либералните кръгове използват проблемите, които изпитва Католическата църква, за да я унищожат.

В отговор на изразената от Путин теза председателят на Европйския съвет Доналд Туск, който в позицията преди форума, че категорично не приема подобна теза и че "отживелица са авторитаризмът, култовете към личността и властта на олигарсите, дори ако понякога да изглеждат ефективни".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща