Крамп-Каренбауер призова за революция в данъците и допълнителни стимули за намаляване на СО2 емисиите

Икономика / България
Галина Александрова
214
article picture alt description

Автор: Матей Карничниг, Политико

Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на десните християндемократи в Германия, призова за задълбочен преглед на данъчната система на страната, за да може по-добре да се приведе в съответствие най-голямата икономика в Европа с нейните екологични цели.

Необходимо е борбата срещу изменението на климата да бъде в центъра на дневния ред на правителството, заяви Крамп-Каренбуоер, министър на отбраната на Германия и водещ кандидат за наследник на Ангела Меркел като канцлер в писмо до редакцията на вестник „Welt am Sonntag”.

„Германия трябва да предложи както на частния бизнес, така и на редовните граждани допълнителни стимули за подпомагане на намаляването на въглеродните емисии, като например субсидии за разработването на горива, благоприятни за климата, и за подобряване на енергийната ефективност на сградите.”, се казва в статията.

За разлика от Зелените, Крамп-Каренбауер не се застъпва за “данък върху CO2”, идея, която спечели кредит в политическия дебат в Германия през последните месеци.

“Нашата цел е да подобрим защитата на климата, а не да акумулираме повече доходи за държавата”, написа Крамп-Каренбауер и добави, че проблемът не е в “твърде малкото данъци”, а в липсата на стратегия. Тя заяви, че Германия трябва да затвърди принципа на устойчивост в конституцията си, като го обяви за “цел на държавата”.

Инициативата на Крамп-Каренбуаер идва, тъй като германците стават все по-загрижени за ефектите от изменението на климата. Това притеснение се превръща в растяща подкрепа за партията на Зелените, която сега е в надпревара с християндемократите според редица скорошни социологически проучвания.

Християндемократите реагираха на популярността на зелените, опитвайки се да подчертаят собствените си екологични постижения. Проблемът е, че през почти 16-те години, в които Меркел беше канцлер, картината решително се разми. Решението й да ускори оттеглянето на страната от ядрената енергетика, например, доведе до увеличаване на емисиите на въглища, което накара Германия да се отклони от целите си в областта на климата.

Меркел се опита да ускори така наречената енергийна трансформация в Германия, обхващащ план за замяна на производството на електроенергия от изкопаеми горива с възобновяеми източници, но процесът беше засегнат от трудности и закъснения. В същото време нейното правителство, под натиска на мощната германска автомобилна индустрия, направи твърде малко, за да приведе в съответствие транспортния сектор, който е източник на около една пета от емисиите на CO2 в Германия. Федералната подкрепа за електрически превозни средства е скромна, докато правителството продължава да субсидира движещите се с дизел, например.

—————————————————————————–

Преводът и редакцията са на БГНЕС

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща