Консултациите между Русия, ЕК и Украйна за газа ще продължат след месец

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
407
article picture alt description

Консултациите между Русия, Европейската комисия и Украйна по въпросите, свързани с газа ще продължат след месец. Както съобщи пред журналисти министър на енергетиката на Русия Александър Новак, тази договорка е била постигната при завършването на консултациите на 19 септември.

„Преговорите ще са тристранни, но съм уверен, че през този месец ще има двустранни контакти“, добави той, цитиран от руските агенции.

По думите му, ситуацията с решението на Европейския съд за газопровода Opal, строителството на газопровода „Северен поток 2“ и конкретните количества за транзита на руски газ за Европа през територията на Украйна ще останат в рамките на тристранните преговори между Русия, ЕК и Украйна. По думите му, страните само са обсъдили условията за транзит. Освен това Новак смята, че „Русия е готова да докаже на Украйна, че пряката покупка на газ е по-изгодна от реверсивни доставки от Европейския съюз“.

Според Новак, консултациите са били конструктивни.
 
„Чухме, че украинските партньори са заинтересовани от продължаване на работата от 1 януари 2020 г. Украинските партньори представиха нормативната база, която ще бъде имплементирана от 1 януари 2020 г. Става въпрос за европейското законодателство... разделянето на „Нафтогаз“, отделянето на отделен оператор на газотранспортната система...Приехме тази информация за сведение“,  коментира Новак.

Според него Русия е готова да резервира мощности за транзит на газ през Украйна от 2020 г., ако Киев въведе европейските норми в законодателството си. Резервирането може да е както краткосрочно, така и дългосрочно. Русия е предложила временно продължаване на съществуващия договор за транзит на газ през Украйна като гаранция за въвеждане на законодателството на ЕС в украинското. Руската страна съответно е посочила и рисковете от гледна точка на сроковете, свързани със законодателството. Именно от тази гледна точка е предложен и вариант за продължаване на настоящия договор. В същото време руският министър е категоричен, че ще бъдат изпълнени всички ангажименти към европейските потребители.

От своя страна на пресконференция заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович каза, че според мнението на ЕК от юридическа гледна точка продължаване на настоящия договор за транзит на руски газ за ЕС през Украйна е невъзможен.

„Ние също обяснихме на руските ни партньори, че от юридическа гледна точка продължаване на настоящия договор няма да е възможно, тъй като ще има друга компания - „Нафтогаз“ няма да е оператор на газотранспортната система от 1 януари, а също така, че договорът не съответства на правилата на ЕС. Тоест ние трябва да намерим друго решение“, цитират думите му чуждите агенции.

Според него, ЕК смята за приоритет сключването на дългосрочен договор за транзит на газ от Русия за ЕС през Украйна. „Приоритетът ни е постигане на договореност за дългосрочен договор, аз съм абсолютно уверен, че това е добро решение за всички страни“, коментира той.

Русия, Украйна и Европейската комисия са обсъдили и възможните количества газ за доставка, а също така и съдебните спорове между „Нафтогаз“ и „Газпром“, уточняват още агенциите.

Според украинския министър на енергетиката и околната среда Алексей Оржел следващата среща за транзита на газ ще се състои на 20 октомври. По думите му, страните ще проведат технически консултации, на които ще обсъдят количествата за транзит на газ, както и срокът на бъдещия договор и тарифите.

Двете страни обаче признават, че има и риск договор да не бъде подписан. Тоест и двете страни ще подготвят и план „Б“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща