Компаниите от ЕС могат да предложат техническата си експертиза за Транскаспийския газопровод

Енергетика / Свят
3E news
475
article picture alt description


Европейските компании могат да предложат техническа експертиза и подготовка на местни специалисти за проекта Транскаспийски газопровод, заяви в сряда в Ашхабад представител на генерална дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия Ерлендас Григорович. В изказването си на международната конференция „Нефт и газ на Туркменистан – 2019“ той отбеляза, че ЕС неотдавна прие комплексна стратегия за Централна Азия, в която се говори за интереса на ЕС към развитието на взаимоотношенията с Туркменистан като важен партньор в региона, съобщава Прайм.

През 2018 година търсенето на газ в Европа бе на нивото от 300 млрд. куб м, доставчиците не са толкова много и затова продължаваме работата си по диверсификация на източниците на доставки и маршрути, за да осигурим енергийната си безопасност. В този план ние гледаме на Туркменистан“,  каза Григорович.

По думите му, неотдавнашната ратификация от Русия на Конвенцията за правния статут на Каспийско море е позитивно събитие. „Тази конвенция и Южен газов коридор ни дават надежда, че Транскаспийския газопровод един ден ще се превърне в реалност“, подчерта Григорович. Според него, конкурентоспособната цена, разпределението на икономическите изгоди сред участниците на проекта, финансовите условия и добрата среда за опериране ще са от помощ за реализирането на проекта за Транскаспийския газопровод.

Григорович подчерта също така, че ЕС може да създаде благоприятна среда за проекта, както и в случая с Южен газов коридор. Освен това по думите му, европейските компании могат да предложат техническа експертиза за проекта, водещи стандарти в областта на екологията и подготовка на местните специалисти.

„Туркменистан и преди и сега показва огромен потенциал. Страната разполага с всичко необходимо за привличане  на европейски инвеститори. Днес Европа и Туркменистан имат прозорец от възможности“, каза  Григорович, допълвайки намерението на ЕС да активизира двустранните отношения включително и в областта на икономическото сътрудничество.

Държавните глави от Каспийската петорка подписаха през август 2018 г. в казахстанския град Актау конвенция за правния статут на Каспийско море. Туркменистан разчита конвенцията да й даде възможност да диверсифицира газовия си експорт. Ашхабад смята, че конвенцията й осигурява възможност за изграждането на газопровод по дъното на Каспийско море до Азербайджан и включването й в TANAP.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща