Комерсант: Новите норми на ЕС може да оставят „Северен поток 2“ полупразен за дълго

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
857
article picture alt description

Газопроводът „Сверен поток 2“ с голяма вероятност ще остане недостатъчно натоварен поне през първите няколко години, заради поправките в Газовата директива на Европейския съюз, пише в понеделник вестник „Комерсант“.


Одобрените текстове с поправките от газовата  директива предполагат, че съгласието за изваждането на проекта от нормите на Третия енергиен пакет ще се дава не само от Европейската комисия, но и от комитет от представители на всички страни от ЕС, което прави процедурата продължителна и трудна.

Изданието е направило проучване на всички текстове от поправките, съгласувани през миналата седмица от представители на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС. На 20 февруари те бяха поставени на повторно гласуване от Съвета на ЕС. Поправките целят прилагане на нормите на Газовата директива върху „Северен поток 2“. На практика това означава, че газопроводът трябва да е независим от „Газпром“ като оператор (сега той е 100 % в структурата на монопола на Nord Stream 2 AG  ), а до тръбата трябва да получат достъп трети лица.

Ако създаването на независим оператор е реализируемо, то организирането на достъп на трети лица е невъзможно, тъй като газа в руския край на тръбата може да се подава само от „Газпром“, като единствената компания, имаща право на неговият експорт. В такъв случай, по аналогията с газопровода Opal, Европейската комисия може да забрани на „Газпром“ да използва „Северен поток 2“ повече от половината, като остави другата половина за потенциални „трети лица“.


Според поправките в Газовата директива, Германия като страна от ЕС, където достига газопровода може да сключи с Русия междуправителствено споразумение за изключването от директивата. Процесът изисква взаимодействие с ЕК на два етапа – в началото тя трябва да издаде на Германия разрешение за водене на преговори с Русия за междуправителствено споразумение, а след това, след завършването на преговорите – разрешение за подписване на такъв договор. В двата случая ЕК е задължена да вземе решение за 90 дни, но има право за търсене на допълнителна информация, което от своя страна означава „разтегляне“ на сроковете. Освен това ЕК дава препоръки към Германия по текста на договора и включването в него на определени положения.

Окончателното решение по предоставянето на разрешение ще се взема в рамките на консултационни процедури със страните членки на ЕС. Представителите на страните ще образуват комисия, в която представител на ЕК ще е председател без право на глас, а решенията ще се взимат при просто мнозинство  (тежестта на гласуването на дадена страна зависи от броя на населението в ЕС). На практика това означава, че на Германия ще й се наложи да привлече на своя страна големите държави от ЕС, поне Франция и Италия, за да може да бъдат приети изключения за „Северен поток 2“, отбелязва изданието.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща