Кой държи ВЕИ сектора в Германия

Енергетика / Свят
3E news
1634
article picture alt description

Секторът на възобновяемите енергийни източници в Германия се отличава в значителна степен от голяма част от държавите, като водещи по собственост са граждани и земеделци (ферми).  

Това става ясно от проучване на компанията trend:research и публикуваният по този повод обзор  от немската Агенция за възобновяеми източници на енергия (AEE) за това кой държи ВЕИ-сектора в Германия.

Енергията на гражданите все още е в основата на енергийния преход, въпреки че техният дял в общия инсталиран капацитет на възобновяемите енергийни източници намалява, се казва в обзорът, като се прави сравнение с подобно изследване преди десет години. На тях се пада значителна част от общата установена мощност – над 40 %. За сравнение преди десет години този дял е бил 50 %.

Увеличил се е делът на търговците, големите енергийни компании, фондовете и банките. Фактът, че финансово силните инвеститори са ангажирани с климата и съответно с по-благоприятното за това производство от ВЕИ е радостен, констатират от институцията. В същото време се коментира, че определено при напредъка на енергийния преход производството на енергия от ВЕИ от гражданите трябва да продължи, а също и насърчаването.

Не на последно място намаляването на дела на участието на гражданите във ВЕИ сектора се дължи на скока на офшорната вятърна енергетика.

С високо участие на гражданите и фермерите са фотоволтаичният отрасъл, наземната вятърна енергетика, както и биоенергетиката – 48%, 40,6 % и 73,9 % съответно.  

Гражданите участват в енергийния преход както пряко и самостоятелно, например чрез изграждане на слънчеви панели на покривите си, така и чрез обединение в енергийни кооперативи.

https://www.unendlich-viel-energie.de/studie-buergerenergie-bleibt-zentrale-saeule-der-energiewende

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща