Китай ще бъде принуден да предприеме контрамерки, ако САЩ повишат митата

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
854
article picture alt description

Китай съжалява за намерението на САЩ да повиши митата по отношение на китайските стоки и в отговор ще бъде принуден да предприеме контрамерки, се казва в публикуваното в сряда изявление на министерство на търговията на страната.


„САЩ смятат от 10 май да повишат от 10 на 25 % митата върху експорта на китайски стоки за общата сума от 200 млрд. долара, но изострянето на търговските търкания не отговаря на интересите на двете страни и на целия свят“, се казва в изявлението на ведомството. Подчертава се също така, че „Китай по отношение на това изразява дълбоко съжаление и ако САЩ всъщност увеличат митата, китайската страна ще бъде принудена да предприеме необходимите контрамерки“, съобщават международните агенции.


Междувременно в четвъртък сутринта някои от агенциите коментират, че въвеждането на митата е заради това, че китайската страна била провалила преговорите, поради което е било решено въвеждането на митата от 10 май. Както се уточнява американската страна е била подразнена от това, че китайците не са изпълнили ангажименти, поети по време на преговорите.


Експертите обаче смятат, че все преговорите, поредният етап, от които трябва да започне във Вашингтон ще се проведе.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща