Китай иска да построи 30 атомни реактора в чужбина в рамките на инициативата „Един пояс, един път“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
571
article picture alt description

Китай обсъжда възможността за строителството на 30 ядрени реактора по целия свят през следващото десетилетие в рамките на подетата инициатива „Един пояс, един път“. Към днешна дата 41 държави в рамките на тази инициатива вече имат ядрено-енергийни програми или обсъждат възможността за разработки. Ядрените проекти в рамките на „Един пояс, един път“ могат да доведат до това, през 2030 г. китайските компании да печелят до 1000 млрд. юана (145,5 млрд. долара), става ясно от съобщение на агенция Ройтерс, базирано на китайски официални лица.

Китай се опитва да налага своите проекти и технологии в чужбина и да експортира собственият модел на реактор трето поколение Hualong One. Експортът на оборудване за атомната енергетика може да помогне на китайските производители, които се сблъскват с излишък на производствени мощности, тъй като вътрешният пазар не се развива така бързо, както се е очаквало. Неотдавна експерти прогнозираха, че установената мощност на ядрените електроцентрали в Китай ще достигне 100 ГВт през 2026 г. и Китай до този период ще притежава най-голямата атомна енергетика в света, изпреварвайки САЩ. Но темповете на строителство вътре в страната започнаха да спадат, поради технологични проблеми и забавянето на няколко ключови проекта, а също и поради спирането на новите съгласувания.

Началото на инициативата „Един пояс, един път“ бе поставено през 2013 г. Същността на китайската инициатива се заключава в търсене, формиране и популяризиране на нов модел на международно сътрудничество и развитие чрез засилване на действащи регионални двустранни и многостранни механизми и структури за взаимодействие с участието на Китай. „Един пояс, един път“ обхваща голяма част от Евразия, свързвайки развиващите се страни в това число „нови икономики“ и развити срани.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща