Китай е увеличил за втори пореден месец вноса на петрол през юни

Енергетика / Свят
3E news
557
article picture alt description

Китай е увеличил вноса на петрол през юни с една трета в годишно изражение, а в резултат показателят за втори пореден месец обновява историческият рекорд, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на данни на Главното митническо управление на страната.

Китай е увеличил вноса на петрол през юни до 53,18 млн. тона, което е равно на 12,9 млн. барела на ден. „Този показател леко надвишава предишния рекорд от месец май с 11,3 млн. барела на ден и означава ръст от 34 %  с 9,63 млн. барела на ден през юни 2019 година“, пише агенцията, позовавайки се на статистиката от Китай.

За първото полугодие на 2020 година Китай е внесъл общо 268,75 млн. тона нефт, което се равнява на 10,78 млн. барела на ден. Това е с 9,9 % повече от аналогичния период на миналата година. Както пише агенцията, вносът расте поради стремежа на китайските нефтопреработващи заводи да купуват горивото на изгодни цени, които през април се сринаха заради пандемията от коронавируса.  Хранилищата за съхранение на петрол в големите пристанища са почти запълнени и представители на пристанищата и търговци очакват, че изкупуването ще се запази и през юли“, отбелязва още агенцията.

Анализаторите смятат, че през третото тримесечие вносът на петрол от страна на Китай ще спадне, тъй като възстановяването на цените ще отслаби търсенето, а нефтопреработващите заводи запазват готовност в случай нов взрив от коронавируса.

Вносът на газ в Китай през юни, както на тръбопроводен, така и на втечнен е съставлявал 8,33 млн. тона, с около 11 % повече от година. По данни на митниците, за първото полугодие вносът на газ е нараснал с 3,3 % - до 48,36 млн. тона, пише агенцията.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща