Кипър протестира срещу британските коментари за офшорните газови права

Енергетика / Свят
Галина Александрова
771
article picture alt description

Автор: france24.com

Никозия (AFP) - Кипър официално протестира срещу Великобритания за "неприемливи" коментари от страна на министъра на външните работи, който постави под въпрос правото на Кипър да експлоатира офшорните енергийни резерви, докато островът остава разделен.

"Официалният демарш е издададен от Република Кипър на 15 май от външното министерство чрез британски върховен комисар, а президентът ще изпрати необходимото писмо до министърпредседателя", заяви говорителят на кипърското правителство Prodromos Prodromou.

"Върховният комисар на Обединеното кралство е бил извикан във външното министерство за необходимите представителства пред неговата страна по повод на неуместните изявления на министъра", каза говорителят пред репортери.

Във вторник кипърският президент Никос Анастасиадис определи като "неприемливи" изказванията на британския министър по европейските въпорси Alan Duncan, който изрази съмнение върху офшорните икономически права на средиземноморския остров.

Анастасиадис заяви, че неговото правителство ще подаде жалба до британския премиер Тереза Мей за изказването на Duncan, което беше като призив за укрепване на международната подкрепа след турска заявка за сондиране вътре в изключителната икономическа зона на острова.

Кипър спечеи подкрепата на други страничленки на Европейския съюз, включително Великобритания, срещу заявеното от Турция намерение да сондира вътре в изключителната икономическа зона на острова.

Анастасиадис каза, че Кипър е бил силен съюзник на Великобритания и е показал "безпрецедентна подкрепа" по време на кризата с Brexit, но сега Лондон не следва "правилната политика" за острова.

Великобритания, бивш колониален владетел на Кипър, запази върховната си власт/ суверенитет над две стратегически важни военни бази на острова.

В Кипър живеят около 70 000 британски емигранти, а над 1,3 милиона британски туристи посещават острова всяка година.

Duncan заяви пред британските депутати във вторник: "Позицията на Обединеното кралство е, че в съответствие с Конвенцията на ООН за морското право, сондажите за проучване не трябва да продължава в никакъв район, където суверенитетът е в спор".

Наред с държавите от ЕС, Съединените щати, Египет и Израел също разкритикуваха турския ход за сондиране.

Турция твърди, че сондира в континенталния си шелф и спазва международното право. Турция не признава кипърското правителство, което счита за изключително кипърска гръцка администрация.

Турция е единственото правителство в света, което признава отцепническата държава в северната част на острова, която през 1983 г. лидерите на кипърските турци обявиха. Откриването на газови запаси извън, в офшора на Кипър предизвика ескалиращ спор между двете страни.

Анкара твърди, че действията на правителството за използване на резервите, без да е сключено споразумение за разделянето на острова от четири и половина десетилетия, лишава турското кипърско малцинство от ползите.

През февруари 2018 г. сондажен кораб на италианската ENI направи опит да търси газ в офшора на Кипър, но се отказа, след като бе блокиран от турските военни кораби.

Островът е разделен от 1974 г., когато Анкара завзе една трета от северната маст на острова, в отговор на преврата на военната хунта, която тогава е на власт в Атина, целяща да острова да се обедини с Гърция.

Последователните усилия на ООН за обединяване на острова през годините са се проваляли, най-новото е от юли 2017 г. в Швейцария.

Текстът е публикуван в CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2019

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща