Киев ще предложи договор за транзит на газ от Русия „по европейските правила“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
743
article picture alt description

Украйна ще предложи проект на нов договор за транзит на газ от Русия, който ще се базира на законодателството на Европейския съюз Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на компанията „Нафтогаз Украйна“ Юрий Витренко в рамките на организираната в Брюксел дискусия от Politico “Борбата за енергийната сигурност на ЕС“. Дискусията бе излъчена директно от изданието през Twitter.


“Украинската страна ще предложи нов транзитен договор изключително по европейските правила, което ще даде възможност на „Нафтогаз“ да остане надежден транзитен партньор за Европа и в същото време ще накара „Газпром“ да действа по правилата за конкуренция на ЕС“, каза Витренко. Думите на шефа на украинската компания по-късно бяха цитирани и от информационната агенция на Украйна – Укринформ.


За пореден път Витренко се оплака от голямата вероятност за пълно спиране на транзита на руски газ от 2020 г., в случай на завършване на газопровода „Северен поток 2“. Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ се спря и на основните насоки на дейността на компанията в близко бъдеще. По думите му, „Нафтогаз“ ще продължи и в бъдеще да настоява за изпълнението от „Газпром“ на решенията на Стокхолмския арбитражен съд за заплащане на сумата от 2,56 млрд. долара и ще продължи по съдебен път да търси възможност за преразглеждане на цените за транзит на газ от месец март 2018 г. Витенко потвърди също така плановете на компанията да инициира към края на месец април ново дело пред Европейската комисия по отношение на „Газпром“ за „нарушаване на правилата на конкуренция на европейския пазар“. При това остана неясно как при тези стъпки, очертани от Витренко компанията „Нафтогаз“ ще настоява за продължаване на транзита на руски газ от страна на „Газпром“ през украинска територия.


В интервю за РИА Новости от заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович по-рано изрази надежда за бързо стигане до споразумение между руската и украинската страна по договора за транзит на руски газ. Засега много подробности около предложението на Шефчович няма, освен това, че се предвижда срокът на договора да  е за повече от 10 години. Шефчович коментира също така, че веднага след изборите за президент на Украйна смята да започне организиране на поредната тристранна среща между Русия, Украйна и ЕС по въпроса, свързан с транзита на руски газ за Европа. На този етап нито Русия, нито Украйна са потвърдили по-рано планираните дати на срещата.


Настоящият договор между Русия и Украйна за транзита на руски газ през украинската територия е сключен през 2009 г. и източи в края на настоящата 2019 г. Русия неведнъж заявява, че независимо от строителството на газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ ще запази транзита през украинска територия. Въпросът е, че количествата вече няма да са в обема, осъществяван досега.
Основното разминаване между двете страни засяга и условията за сключване на нов договор.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща