Киев съобщи за план „Б“ в случай на прекратяване на транзита на газ от Русия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
233
article picture alt description

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Данилюк заяви за план „Б“, от който Киев ще се възползва в случай на прекратяване от Руската Федерация на транзита на газ за Европа.

„Би било абсолютно безотговорно да нямаме план „Б“, е казал той в интервю за Би Би Си Украйна, цитиран от ТАСС.

Въпреки, че по думите му, от 1 януари 2020 г. изтича срокът за договор за транзита с Русия, съответни преговори между страните са възможни след формиране на ново правителство в Украйна и назначаване на нов министър на енергетиката. „След формирането на ново правителство трябва да бъде определена нова група и председател на тази група, министър на енергетиката, който ще отговаря за преговорите за подписването нав или продължаване на този договор, - е отбелязал той, добавяйки, че в разработваната стратегия за национална сигурност основно внимание се отделя на въпросите за енергийната сигурност. – Въпросът за енергийната сигурност е приоритет за ръководството на държавата“.

В отговор на въпроса, дали Украйна ще оцелее без транзита на руски газ, Данилюк е казал“ „Разбира се, ще оцелеем…Но това не е въпрос само на оцеляване, това е въпрос за развитието на страната“. Той е добавил, че транзитът на газ е важен за Украйна както в контекста на получаване на средства от него, така и за развитието на газотранспортната система и възможността за привличане на инвестиции.

Договорът за транзит на руски газ през територията на Украйна е сключен през 2009 г. и изтича в края на 2019 г. Украинската страна неведнъж заявява, че не може да приеме искането на Русия за продължаване на договора в настоящия вид и обсъжда сценарии в случай на прекратяване на транзита.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща