Киев се опитва да принуди ЕК да започне антимонополно дело срещу Газпром

Енергетика / Свят
3E news
474
article picture alt description

Киев се опитва да постигне пробив в Европейската комисия, така че тя да започне антимонополно разследване по отношение на „Газпром“, заради отказа на руската компания за резервиране на капацитет в украинската газотранспортна система. Това е заявил председателя на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон. 

В началото на юли в Европа се проведоха търгове за резервиране на капацитет за транспортирането на газ през следващата газова година, която започва на 1 октомври. Годишно резервиране на мощности предоставиха Полша и Украйна. Според данните на платформите „Газпром“ не се е възползвал. 

„Според мен, Европейската комисия трябва да започне антимонополно разследване срещу „Газпром“…Ние сме в активен диалог с Европейската комисия. Ние – това сме „Операторът на газотранспортната система на Украйна“, „Нафтогаз“ и Министерство на енергетиката. Има и редица европейски компании, които анализират подобни възможности“, заявява Макогон в интервю за интернет изданието „Лига.Безнес“, коментирайки възможността за иницииране на разследване във връзка с отказа на руската компания да резервира мощности по украинската газотранспортна система. По думите му дори само започването на дело може да е за „Газпром“ добър сигнал –престанете изкуствено да ограничавате доставките на газ за Европа“. Той отбелязва, че в такъв случай глобата за руската компания може да е 10 % от миналогодишната печалба, а това си милиарди долари. 

„Ние можем спокойно да пренасяме за Европа допълнително по 150 млн. куб м газ на ден. Това са 4,5 млрд. куб м на месец. Този допълнителен обем от газ би могъл да стабилизира цените на газа в Европа, които вече достигнаха исторически максимум. Но Кремъл не иска това. Той дава на европейците ясен сигнал: няма да има „Северен поток 2“, няма да има и допълнителен газ“, уточнява Макогон. 

От „Газпром“ по-рано обясниха, че не са участвали в търговете за резервиране на годишни капацитети поради това, че засега са осигурени мощности за транспортиране на газа за Европа, а също така има възможност и за гъвкаво допълнително резервиране на бъдещи търгове. 

Освен това от компанията припомниха, че либерализацията на европейския газов пазар доведе до отказ от дългосрочните договори за транзит. Те на практика са заменени с прозрачни търгове за резервиране на капацитет именно, за да се изключи допълнителната издръжка на допълнителните мощности от цените на газа. Така че резервиране е възможно на бъдещи търгове и то в моменти, когато именно е необходимо това. 

По-рано през юли стана ясно, че транзитът на природен газ през газотранспортната система на Украйна през периода януари-юни 2021 г. е бил от порядъка на 21,7 млрд. куб м, което е спад с 13 % в сравнение с аналогичния период на 2020 година. 

Русия и Украйна подписаха през декември 2019 година пакет от споразумения за продължаване на транзита на газ през територията на страната. Той включа и транзитен договор за пет години, според който „Газпром“ гарантира пренос на 65 млрд. куб м газ през първата година и по 40 млрд. куб м през следващите четири. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща