Канадската ядрена асоциация: ВЕИ имат нужда от атомна енергия, за да бъдат ефективни

Енергетика / Свят
3E news
784
article picture alt description

Слънчевата и вятърната енергия имат същия дял в нисковъглеродната електроенергия, както и преди 20 години. Това доказва, че те трябва да работят заедно с атомната енергия за достигане до нулеви емисии. Това заяви Джон Горман, президент на Канадската ядрена асоциация пред делегатите на Конференцията за ядрена енергия (7-9 юни).

„Преминах към атомната енергия, защото става все по-ясно, че в световен мащаб не напредваме достатъчно бързо в усилията за декарбонизиране на електрическите си мрежи. Преди 20 години започнах да участвам в бизнеса с възобновяеми енергийни източници и тогава имахме 36% беземисионно електричество в световната мрежа. Сега то пак е 36%, въпреки много ниските цени на слънчевата и вятърна енергия, които сме постигнали и въпреки много голямото количество инвестиции и проникване на ВЕИ в глобален мащаб“, каза Горман.

По думите му естественият съюзник на ВЕИ е атомната енергия.

„Ясно е, че ни трябва партньор на възобновяемите източници и това не е електроенергия, произведена от газ или изкопаеми горива, следователно е важно да запазим работещите АЕЦ на глобално ниво, както и да строим така необходимите нови атомни централи, били те конвенционални големи мощности или малки модулни реактори“, подчерта Горман.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща