Какво означава за Европа „смяната на платната“ в Белия дом?

Глътка въздух в глобалната битка за климата

Климат / Свят
3E news
1868
article picture alt description

Зелената сделка е разковничето в захлаждане на отношенията между Европа и САЩ в ерата на Тръмп

Тръмп&Байдън  в зелена схватка

Републиканецът Доналд Тръмп и демократът Джо Байдън имат драстично различни виждания за света и различни подходи за справяне с някои от най-големите проблеми, пред които е изправена страната. А това ще окаже изключително влияние върху цялата световна икономика.

В челен сблъсък Доналд Тръмп и Джо Байдън се изправят пред един изключително важен за Европа въпрос- справянето с климатичните промени. В това отношение смяната на платната в Белия дом може да донесе глъдка въздух за тежката дипломация на ЕС, която беше изправена пред сериозни предизвикателства с Тръмп начело. И докато съживяването на икономиката на Джо Байдън е обвързана с изграждане на зелена инфраструктура и разширяване на стратегията за борба с климата, Доналс Тръмп ще продължи да се бори с многобройните регулации пред производството на нефт, газ и въглища. Затова още миналата година обяви пред НАТО, че САЩ ще излезе от Парижкото споразумение за климата, а от вчера това вече е факт.

Демократът Джо Байдън е вицепрезидент на Барак Обама, който преди пет години участва в подписването на Парижкото споразумение. Затова "САЩ трябва да се върнат в играта", смята Кели Кизие, бивш преговарящ по въпросите на климата на ЕС, който сега работи в неправителствения Environmental Defense Fund.

Китай, най-големият емитер в света, заявява, че ще стане въглеродно неутрален до 2060 г., но все още не е преразгледал своя план за климата за следващото десетилетие.

Ако САЩ, Китай и ЕС се движат в тази посока, считам, че може да въвлечем останалата част от света заедно с нас", каза миналата седмица Франс Тимерманс, заместник-председателят на ЕК.

Единният подход от ЕС и САЩ би могъл да накара Пекин да отиде по-далеч, особено по отношение на съкращането на емисиите. Към момента само ЕС предвижда налагане на данъци на вноса на въглеродни емисии от Китай, имайки предвид, че Пекин взе решение да финансира въглищните си заводи в следващите пет години. Затова анализаторите са на мнение, че е изключително важно какъв ще бъде изборният резултат. "Вторият мандат на Тръмп ще бъде по-лош за климата от първия“, коментират специалисти.

Сблъсък за възстановяване на икономиката 

Байдън предвижда да инвестира 2 трилиона долара през първите четири години от своя мандат и да постигне 100% чиста електроенергия до 2035 г.. като се има предвид, че САЩ са втората страна в света емитер на въглероден диоксид. Тези цели дори надхвърлят целите на ЕС, който смята да намали с 55% емисиите си до 2030 година, а едва до 2050 година да стане въглеродно неутрален.

Политиката на Байдън съответства на предпазливата политика на Европа и по отношение на възстановяването на икономиката. Според него рестарта на икономиката да се извършва плавно и бавно, докато позицията на Тръмп е веднага да се отвори възможно най-бързо дори и с цената на бум на коронавируса.

Байдън предлага възстановяване на икономиката с вливане на няколко трилиона в нови „зелени“ работни места и производство, за изравняване на икономическото и социално неравенство. Байдън настоява за повече подкрепа на щатите при изплащане на обезщетения за безработица, домакинствата и местните власти се нуждаят от повече стимули за справяне с кризата.

Тръмп обаче в свой стил поема съвсем революционен за Европа ход. След избухването на COVID-19, той одобри закон за трилиони долари в еднократна помощ за предприятия, физически лица и местни правителства. Но отказа да въведе нов кръг от стимулиращи мерки и призова федералните фондове да не отпускат повече на отделните щати дори и с цената на недоволство и протести. От друга страна одобри отсрочването на данъците върху заплатите за временен тласък на бизнеса. Има и някои интересни акценти, с които Тръмп все пак получава и сериозно одобрение  в Европа. През 2017 г. Тръмп намалява данъците, за да стимулира икономическото развитие на страната. Отсрочването на данъците върху заплатите временно дава глътка въздух на работещите американци.

Кампанията на Тръмп атакува политиката за повишаване на данъците сега, докато икономиката се бори за възстановяване и дефицитът се покачва.

Везната веднага се обръща. Байдън критикува данъчните облекчения на Тръмп в полза на богатите и корпорациите и обещава да повиши прагът на облагане на най-високите доходи от 37% на 39.6%. Подкрепя увеличаването на минималната почасова ставка от 7,25 на 15 долара на час и разширяване на възможностите за облекчени данъчни кредити на работниците с по-ниски доходи.

В спор за развитието на международната търговия

В сферата на търговията ситуацията също е много заплетена и има огромно значение за развитието на международната търговия. А битката в тази сфера касае и европейския пазар. Байдън още през юли предложи своя собствена производствена програма. Той обеща да похарчи 700 милиарда долара за американски продукти и индустриални изследвания, които осигурят поне 5 милиона работни места по време на пандемия.

Байдън критикува тарифната война на Тръмп с Китай, която ще има лоши последици за американските потребители и фермерите. Като сенатор той гласува за НАФТА (North American Free Trade Agreement).

В рамките на президентската кампания от 2016 година Тръмп заяви пред гласоподавателите, че иска да засили вътрешното производство. По време на пандемията и проблемите на Америка с доставките на медицинско оборудване, Тръмп имаше още една причина да насърчи американските компании да избягват изнасянето на продукция.

Не е тайна, че европейската администрация  е в по-голяма хармония с политиката на Байдън за подобряване на трансатлантическите отношения. Винопроизводители, сладкари, маслинопроизводители и много други производства бяха засеганти от рестриктивната политика на Тръмп за подкрепа на родното производство. Но това е политика и на демократите в лицето на Байдън. Това не означава, че преговорите ще бъдат по-успешни. Това не означава, че лесно ще бъдат решени и други международни спорове между САЩ и Европа. Ще споменем само няколко намеренията на ЕС да наложи цифрови данъци на американските технологични гиганти  Google и Amazon, забраната на Европа върху вноса на пилешко с хлор. Тук трябва да бъде ясно, че политиката на ЕС също би трябвало да бъде полза на европейските производители.

Както в брачните връзки, предстои да видим какви компромиси и от коя от страните ще бъдат направени. С администрацията на Байдън може би преговорите са по-вероятно, категорични са анализторите.

Кремъл: Липсата на яснота от изборите ще доведе до отрицателно въздействие върху световната икономика

Към момента демократическата партия на Джо Байдън се приближава до победата над настоящия президент Доналд Тръмп.

Резултатите от изборите са много неясни и всяко решение на администрацията на Тръмп би повлияло на окончателните резултати, които и без това не са в негова полза. Тръмп вече оспори изборите пред Върховният съд на САЩ.

Ако никой от двамата кандидати не си осигури мнозинство в Колегията, което е напълно реално към момента ще се пристъпи към „извънредни избори“. При тях Камарата на представителите избира президент, а Сенатът вицепрезидент. Ако това не се случи до края на 20 януари, когато изтича мандатът на настоящия президент, действащ президент става председателят на долната камара в парламента- към момента това е Нанси Пелоси.

Кремъл заяви, че липсата на яснота след изборите може да има отрицателно въздействие върху световната икономика и в световен мащаб.

Анализът беше подготвен с помощта на материали и анализи от Reuters.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща