Как енергийна мрежа в UK стана по-чиста, евтина и трудна за управление по време на Covid-19 кризата

Енергетика / Свят
3E news
2072
article picture alt description

Въздействието на блокирането предлага поглед върху това как една система с нулеви емисии може да работи в бъдеще, подчертавайки необходимостта от повече гъвкавост на мрежата, твърди изследването

Мерките за блокиране, предприети за борба с Covid-19 през март, доведоха до много по-екологична и по-евтина електрическа система във Великобритания през следващите седмици, но в същото време засилената зависимост от възобновяеми енергийни източници направи управлението на мрежата далеч по-голямо предизвикателство, предлагайки поглед върху бъдещите търсения на Обединеното кралство за електроенергия, когато икономиката преминава към нискоемисионна енергетика.

Това е заключението на независими изследвания, публикувани днес от Имперския колеж в Лондон и енергийната компания Drax. Те анализирахаа как експертите оценяват бурното въздействие на коронавирусната криза върху електроенергийната система на Великобритания от април до юни 2020 г., период, характеризиращ се с почти исторически ниски нива на търсене на енергия.

Тъй като през второто тримесечие на годината офисите и фабриките затваряха магазини и милиони хора бяха изпратени в отпуск или работеха от вкъщи. В този период, търсенето на електроенергия спадна, а възобновяемата електроенергия зае най-високия си дял в енергийния микс, което доведе до рекордно ниски нива на CO2 емисии от електромрежата, припомня BusinessGreen.

Ситуацията намали нуждата от енергия от изкопаеми горива като въглища и газ, а също така доведе до ограничаване на търсенето на ядрена енергия, тъй като по-евтините форми на възобновяема енергия, като вятър и слънце, намалиха със значителен дял нуждите на Великобритания от електроенергия.

В един момент възобновяемите източници на електроенергия осигуряваха почти 70 процента от електроенергията на Великобритания, сочи изследването. В резултат на това интензитетът на въглеродните емисии в мрежата е средно едва 153 g CO2/квтч (g / kWh) за тримесечния период – това е и най-ниското ниво в историята, смятат експертите. В същото време цените на електроенергията на едро също спаднаха драстично с 42% в резултат на резкия спад в търсене на електроенергия и ниските пределни разходи за възобновяема енергия.

Докладът също така подчертава как рекордно ниското търсене на енергия, съчетано с високи нива на периодични възобновяеми енергийни източници, поставя нови предизвикателства пред британските мрежови оператори, в резултат на което разходите са около 100 милиона британски лири на месец, тъй като операторите са били принудени да стимулират генераторите да работят в изключени електроцентрали, за да помогнат за стабилизирането на системата.

Докато разходите за балансиране на мрежата обикновено са съставлявали около пет процента от цените на едро на електроенергия средно през последното десетилетие, според новия анализ разходите за балансиране са се увеличили до около 20 процента от цените на електроенергията през периода на локдаун, тъй като National Grid ESO реагираше бързо, за да осигури подходящо търсене и предлагане по всяко време, за да запази електроенергийната система от срив.

Тъй като подобни опасения за спиране на тока се оказаха неоснователни, но разходите за управление на мрежата скочиха до рекордно висок размер от 718 млн. британски лири за петте месеца след стартирането на мерките за блокиране, обясниха от Ofgem наскоро, принуждавайки регулатора да обяви преглед на действията на фирмата за управление на мрежите National Grid ESO през периода.

Водещият автор на анализа д-р Iain Staffell от Имперския колеж в Лондон заяви, че въздействието на Covid-19 подчертава необходимостта от много по-голяма гъвкавост на британската електромрежа с цел по-ефективно балансиране на търсенето и предлагането. Това може да се случи например чрез системи за съхранение на енергия и мрежа, базирана на системи за управление с изкуствен интелект.

"Последните няколко месеца дадоха на страната поглед в бъдещето на нашата енергийна система, с по-високи нива на възобновяема енергия и по-ниско търсене, които правят трудно балансирането ѝ", обясни той. "За да се помогне на страната да се декарбонизира допълнително, жизненоважно е гъвкавите технологии, които осигуряват мощност и стабилност на системата, да играят все по-голяма роля в нашата енергийна мрежа.", обяснява ученият.

Независимо от това, проблемите покрай Covid-19 доведоха до редица рекордни производства за зелените мрежи през периода. А това демонстрира нарастващото значение на вятъра и слънчевата енергия в Обединеното кралство, което правителството потвърди наското. Според данните сега именно слънцето и вятърът са най-евтините форми на ново производство на енергия.

Днешните изследвания показват, че производството на електроенергия от вятър, слънце и биомаса се е увеличило с повече от 10% през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година. Великобритания също така постига безпрецедентните 67 дни без въглища в електропреносната мрежа между април и юни - серия, която беше прекъсната само благодарение на необходимостта операторите да предприемат технически проверки в една от британските въглищни централи.

Дългоочакваната правителствената инициатива за Бяла книга за енергетиката се очаква да да предложи повече яснота за енергийния сектор по отношение на плановете на правителството за технологии за гъвкавост на мрежата, както и визията си за това как електрическата система ще взаимодейства със зелените отоплителни и транспортни технологии като електрическите превозни средства.

Премиерът Борис Джонсън наскоро даде знак, че Бялата книга за енергетиката ще играе ключова роля в подкрепа на плановете на правителството да осигури "цялостен системен подход" към прехода за чиста енергия. Все още се очаква точната дата за публикуване на документа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща