Казахстан се насочва към производство на зелен водород

SVEVNID и Kazakh Invest National Company JSC подписаха меморандум за изграждане на вятърни и слънчеви централи с мощност 46 ГВт с последващо производство на зелен водород

Енергетика / Свят
3E news
705
article picture alt description

Казахстан се насочва към производството на зелен водород. Това става ясно от подписания меморандум за взаимно разбирателство между германо-шведският разработчик на ВЕИ проекти – компанията SVEVIND и казахската държавна компания Kazakh Invest National Company JSC. Меморандумът касае разработката и осъществяването на голям проект за производство на зелен водород с използването на слънчевите и вятърни ресурси на Казахстан.

SVEVIND планира изграждането в Казахстан на вятърни и слънчеви електроцентрали с обща мощност от 46 ГВт, които се предвижда да бъдат разположени в степните региони на Западен и Централен Казахстан. Зелената електроенергия ще захранва електролизери с капацитет от 30 ГВт , които по предварителни данни ще са в състояние за производство на около 3 млн. тона зелен водород годишно. 

Водородът може да се експортира на „растящите евразийски пазари“ или да се използва на място за производство на екологично чисти продукти с висока добавена стойност, като амоняк, стомана или алуминий.

От страна на SVEVIND са представили плановете си пред правителството на страната по време на консултации, проведени на 18-19 май в Нур-Султан (Астана). Етапите на разработка, проектиране, покупка и финансиране може да отнемат от три до пет години, а строителството и пускането в експлоатация – около пет години. 

Използването на водородна енергия е много ефективно. Този енергиен ресурс може да се използва в транспорта, в ежедневието, в енергийния сектор и в железопътния транспорт. Това допринася за развитието на нисковъглеродните технологии. Насърчаването на нисковъглеродното развитие е в съответствие със стратегическата насока за развитие на Република Казахстан и задълженията, поети съгласно международните споразумения. Благодарение на развитието на водородната енергия, Казахстан може да заеме своята ниша в глобалните доставки на водород “, отбелязва председателят на управителния съвет на Kazakh Invest. 

„SVEVIND се стреми да комбинира изключителните природни ресурси в Казахстан в разработката на проекти за осигуряването на страната и Евразия с екологично чиста, устойчива енергия и продукти, създавани на основата на „природната енергия“, отбелязва от своя страна  Wolfgang Kropp, мажоритарен собственик и генерален директор на компанията. Според него с изграждането на инсталации за производство на екологично чист водород, Казахстан ще се нареди сред световните лидери в областта на ВЕИ и водорода. При това, предвид природните ресурси производствените разходи ще са много ниски, а производството ще е изключително конкурентоспособно.
Експертите смятат, че големите площи и ниската плътност  на населението дава възможност за изграждане на големи слънчеви и вятърни електроцентрали в страната. 

SVEVIND е разработва и реализира големи наземни ВЕИ проекти и оперира основно на скандинавския пазар от 1998 г. Компанията осъществява големият проект в Швеция - Markbygden onshore wind project 1101 с мощност който предвижда изграждане на свързани вятърни паркове в Северна Швеция. От планираните 4 ГВт мощности вече е достигнат етап от 1 ГВт работещи вятърни електроцентрали. В процес на изграждане са още 1,5 ГВт. След завършването на проекта Markbygden 1101 ще осигурява около 8 % от настоящото потребление на електроенергия в страната. 

Между другото, компании от структурата на групата “Хевел” пуснаха наскоро в експлоатация две слънчеви централи в Казахстан с мощност 50 и 10 МВт. Общо ВЕИ проектите на “Хевел” в страната са за изграждане на 288 МВт.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща