Испания представи План за възстановяване и устойчиво развитие, подкрепен със 72 млрд. евро грантове

Икономика / Свят
3E news
557
article picture alt description

Испания представи подробно плана си за възстановяване и устойчиво развитие, който цели да съживи и осъвремени националната икономика след рекордното й свиване с 10,8 процента през 2020 година. Мадрид ще използва 72 милиарда евро под формата на европейски грантове, които трябва да получи до 2023 година.
Испания, която е сред най-засегнатите от пандемията страни, ще получи от ЕС общо 140 милиарда евро, плюс заемите, които трябва да похарчи до 2027 година по програма за инвестиции и реформи, контролирана от ЕК.

Включващ общо 110 големи инвестиционни проекта, планът е организиран в 10 политически области и предвижда 102 реформи, най-вече на пенсионната система и пазара на труда. Програмата ще добави 2 процентни пункта годишно към нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) през идните години, обяви вчера премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс и БТА.

Зелена и дигитална икономика

Най-големият процентен дял в плана се пада на зелените инвестиции (39 процента), следвани от проекти за дигитализация, които са една трета от общия брой. Целта им е да подпомогнат малките компании, държавната администрация и ключови сектори като туризма.

Образование

За образование ще бъдат отделени най-малко 18 процента от 72 милиарда евро, като така ще бъдат създадени 65 000 работни места в предучилищното образование и открити 140 000 класни стаи. За развитие на науката и технологиите са предвидени до 3,3 милиарда евро.

Селски и градски дневен ред

Широколентовият интернет и 5Джи (5G) мобилните мрежи ще достигнат до селските райони благодарение на план за 4,3 милиарда евро. Една от целите на програмата е да се избегне обезлюдяването на селата и да се привлекат хора от градовете в провинцията.

Реновиране на жилища

Половин милион жилища ще бъдат реновирани за по-голяма енергийна ефективност. В някои случаи държавата ще плати изцяло разходите чрез план, който се оценява на 6,8 милиарда евро.

Мобилност от ново поколение
Испания ще използва европейските фондове, за да създаде публично-частен консорциум с испанското подразделение на Фолксваген (Volkswagen) - Сеат (Seat), и енергийната компания Ибердрола (Iberdrola). Така страната ще построи първия си завод за батерии за електрически автомобили.
Наред с туризма, автомобилостроенето е ключов за Испания сектор, осигуряващ до 10 процента от БВП, и 800 милиона евро ще бъдат използвани за субсидиране на покупката на електромобили. Стратегията за устойчива мобилност е на обща стойност 13,2 милиарда евро.

Енергиен преход

Испания ще продаде на търг концесии за изграждане на 6000 мегавата мощности за възобновяема енергия, а 1,5 милиарда евро ще отидат за водородни проекти. До 2023 година ще бъдат създадени 150 000 пункта за бързо зареждане за електрически превозни средства.

Реформи

Коалиционното правителство на Испания, начело със Социалистическата партия, обеща да отмени някои трудови и пенсионни реформи, приети от предишното консервативно правителство по време на дълговата криза.
Други планирани реформи включват подсилване на здравната система, дезинфекция на водата и законопроект в областта на жилищното строителство.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща