Иран ускорява производството на нискообогатен уран

Икономика / Свят
Галина Александрова
470
article picture alt description

За четирикратно нарастване на производството на нискообогатен уран в Иран съобщават ирански медии, цитирани от Асошиейтед прес и БНР.

С тези темпове Техеран ще се сдобие скоро с повече от 300 килограма от преработената суровина. Така ще бъде преминат таванът, позволен от Съвместния всеобхватен план за действие, договорен със Съединените щати, Европа, Русия и Китай през 2015 година.

Иран обяви по-рано този месец, че няма да се съобразява с ограничението, тъй като Съединените щати денонсираха Плана преди година. Иранските лидери дадоха на Европа срок до 7 юли да намери начин да неутрализира американските санкции. В противен случай Иран ще започне да обогатява уран до степен, по-близка до необходимата за ядрено оръжие.

Обстановката в Близкия изток беше напрегната и вчера. Властите в Саудитска Арабия съобщиха, че йеменски бунтовници са изстреляли към Мека балистична ракета, която е била прехваната от зенитните системи на Кралството. Бунтовниците отрекоха информацията и обвиниха Рияд, че се опитва да оправдае военната си интервенция в Йемен.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща