Информацията за климатичните рискове може да стане задължителна за публичните компании в САЩ

В момента Американската комисия по ценни книжа и борси съгласува с компаниите показателите

Енергетика / Свят
3E news
411
article picture alt description

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) може да въведе задължителни изисквания за емитентите на фондовия пазар да разкриват информация относно климатичните, социалните и управленските рискове (ESG) до октомври, съобщи The Wall Street Journal. Изданието уточнява, че Комисията събира мненията на най-големите компании по този въпрос.

Председателят на Комисията, демократът Гари Генслер се срещна тази седмица с американския президент Джо Байдън и министъра на финансите Джанет Йелен, за да обсъдят новия регламент.

Основният проблем, цитира вестникът Генслер, е свързан с определянето на показателите, които са най-важни за оценката на компанията, и в същото време ги прави достатъчно гъвкави - подходящи за оценка на конкретни, а не на абстрактни корпоративни рискове.

Около 90% от включените в широкия индекс S&P 500 компании доброволно публикуват нефинансови отчети сега, но те не са регулирани, разпръснати и не са одитирани от SEC. Само 16% от емитентите, обаче, включват ESG информация в своите редовни отчети.

Според много политици и инвеститори, само задължителните изисквания могат да приведат нефинансовото отчитане до единен стандарт. Въвеждането на задължително оповестяване на климатичния риск беше предложено от специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата и бивш държавен секретар на САЩ Джон Кери. Най-големите инвестиционни фондове в света също настояват американският финансов регулатор да затегне подходите за разкриване на информация за климатичните рискове, предвид силно нарастващия интереса към "зелените" финансови инструменти.

В същото време републиканците са против. Членът на SEC Естер Пиърс, представител на Републиканската партия на САЩ, написа през пролетта статия за разработването на единни стандарти за информация за ESG. Тя вярва, че един набор от конкретни показатели в тази област ще бъде контрапродуктивен, тъй като ESG факторите продължават да се развиват, те са сложни и трудни за сравнение. Освен това, единните стандарти биха противоречили на съществуващата система за оповестяване в Съединените щати, която се основава на по-общ принцип: добавянето на конкретни показатели, които трябва да бъдат оповестени, би означавало отклонение от този принцип и би увеличил разходи на публичните компании.

В момента публичните компании в САЩ са длъжни да разкриват информация по въпроси, свързани с околната среда, социалното и корпоративното управление, само ако тя е съществена по отношение на въздействието върху цената на ценните книжа. Например, информацията за очакваното затягане на регулирането на климата, което може да засегне определен бизнес, или за възможните специфични последици от глобалното затопляне за него, е от съществено значение в този контекст.

По въпроса за новия регламент между самите компании няма консенсус. Според Financial Times, технологичните гиганти Microsoft и Alphabet (компанита, която управлява Google), въпреки че подкрепят въвеждането на новите изисквания, предлагат да не включват ESG информация в годишния си отчет. Като аргумент те посочват факта, че емитентите се страхуват от съдебни дела от инвеститори във връзка с нефинансова информация (която се основава на оценки и предположения и е обект на по-голяма несигурност от финансовите показатели).

Енергийните и транспортните компании се опасяват, че информацията за климатичните рискове (например количеството емисии на парникови газове) може да бъде погрешно интерпретирана от пазара.

Първи, които ще включат такава информация, са британските емитенти, чиито акции се търгуват на сегмента Преимум на борсата в Лондон, които ще трябва да включат в своя годишен отчет за 2021 година раздел за спазване на изискванията за разкриване на риск от климата в рамките на стандартите,определени от Работната група по финансовите оповестявания, свързани с климата (Taskforce on Climate-related Financial Disclosures - TCFD).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща