Има и печеливши от коронавирусната криза. Кои са те?

Благодарение на бума на онлайн търговията най-печеливш се оказа собственикът на Amazon Джеф Безос

Икономика / Свят
3E news
583
article picture alt description

Здравословната и икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, не щади никого. Спадът на потребителското търсене и спирането на икономическата активност в почти всички страни водят до колосални загуби за компаниите от всички сектори. Все още, обаче, има такива, които печелят в тази ситуация. Кои са те, според „Блумбърг“?

На първо място, това, разбира се, е Amazon и нейният собственик Джеф Безос. Акциите на онлайн доставчика след избухване кризата достигнаха исторически максимуми. По време на карантината хората си седят у дома и поръчват продукти онлайн, а Amazon е най-големият играч на този пазар. Навсякъде по света се отчита ръст между 40 и 60 на сто на онлайн продажбите.

И тъй като в условия на криза, пазарите не предлагат много възможности за растеж, търговците и инвеститорите на фондовите пазари активно купуват ценни книжа на тази компания. В резултат богатството на Безос нарасна до 138.5 милиарда долара.

Според „Блумбърг“, мащабните стимули помогнаха на фондовия пазар да си върне половината от загубите, въпреки че не на всички акции цената нарасна. Въпректи това, според индекса Bloomberg Billionaires най-богатите хора на планетата вече са успели да възстановят част от загубите си до 20%, от достигнатото дъно на 23 март. Но само 9 от 100-те най-богати хора в света са успели да спечелят от кризата. Сред тях и Безос, но повечето от останалите са китайци.

Най-големият губещ в кризисния период е французинът Бернар Арно, ръководител на френската компания за луксозни стоки LVMH, който загуби почти 30 милиарда долара, но вече е възстановил около 6 милиарда долара.

Макроикономическата статистика и отчетите на дружествата, обаче, са толкова лоши, че скоро участниците на пазара може да започнат да се съмняват в целесъобразността на осъществените сделки, предупреждават анализатори.

Към печелившите трябва да се добавят и акциите на Netflix. Седейки у дома под карантина, хората нямат друг избор и други занимания, освен да гледат телевизионни предавания и филми, които им предлага онлайн платформата.

Като цяло големите американски високотехнологични компании от гледна точка на динамиката на пазара се чувстват много добре, но капитализацията им все още е под максималните стойности, достигната преди кризата.

Ивъпреки че започнаха да се възстановявят, Google все още продължава да губи от реклама, а а Apple от продажби.

Китайската икономика вече излиза от карантината и се връща към познатия си начин живот, но не бива да се забравя, че Китай като световна фабрика, която изнася стоките си в почти всички страни по света, все още не може да експортира своята продукция. И дори, китайците да пусната пуснат фабриките си на пълни обороти, продажбите от това едва ли ще нараснат, преди света да вдигне ограничителните бариери.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща