Изправени сме пред климатична криза, сочи анкета на ООН

Енергетика / Свят
3E news
598
article picture alt description

Почти две трети от над 1,2 млн. анкетирани казват, че човечеството е изправено пред климатична криза. Това сочи проучване на ООН, най-мащабното по рода си, предаде Нова ТВ. Млади и стари, богати и бедни, запитаните са от 50 държави, в които живее над половината от световното население. Проучването показва, че движението за борба с климатичните промени, което възникна през 2019 година, ръководено частично от 16-годишната Грета Тунберг от Швеция, продължава да набира скорост и то въпреки пандемията от коронавирус.

Около 80% от британците, италианците и японците са заявили сериозни опасения от ефекта от климатичните промени. Следват ги Франция, Германия, Южна Африка и Канада, където над три четвърти от анкетираните също определят климата като глобален спешен проблем. В десетки други държави, в това число Съединените щати, Русия, Виетнам и Бразилия - две трети от запитаните споделят същото мнение. Най-честият отговор за решение на проблема е защита на горите и природата - 54% от анкетираните са избрали този отговор. 

На второ място анкетираните предпочитат развитие на източниците на възобновяема енергия, употреба на екологични земеделски технологии и инвестиране в зелен бизнес и работни места. На дъното на този списък е промотирането на вегетариански диети. В речта си на ежегодния икономически форум в Давос генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за създаване на глобална коалиция за постигане на въглеродна неутралност:
"Трябва да сложим край на перверзните субсидии за изкопаеми горива от пари на данъкоплатците, трябва да сложим цена на въглерода. Трябва да променим данъчното облагане на дохода към облагане на въглерода, от данъкоплатците към замърсителите и трябва да се ангажираме да няма нови въглищни електроцентрали, мащабно да инвестираме във възобновяема енергия, особено за стотиците милиони хора, които все още живеят без електричество. Трябва да натиснем зеления превключвател". Проучването показва, че светът и общественото мнение са на път да достигнат кипящата точка, в която ще се ускори преходът към въглеродно-неутрален свят.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща