Златото поскъпва

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
193
article picture alt description

Стойността на златото в понеделник сутринта расте съществено, като влияние и върху този пазар оказват атаките върху нефтопреработващи обекти в Саудитска Арабия, а също и в резултат на статистиката от Китай.

Според данните от търговията, декемврийският фючърс за златото на нюйоркската борса Comex расте с 12,45 долара или с 0,83 % - до 1511,95 долара за тройунция. Цената на декемврийския фючърс за среброто се повишава с  2,19 % до 17, 953 долара за унция.

В съботната нощ бяха атакувани два нефтопреработващи завода на Saudi Aramco. По-късно йеменските бунтовници заявиха, че атаката с 10 дрона е организирана от тях.

В подкрепа на опасенията на инвеститорите е основно обаче статистиката от страна на Китай, данните, от която засилват опасенията по отношение на растежа на световната икономика. Спад се отчита при  ръста на промишленото производство и продажбите на дребно през август. Така например при прогноза за ръст на промишленото производство от 5,2 % отчетеният ръст е едва 4,4 %, а при продажбите на дребно също има спад – при очакван ръст от 7,9%, се отчитат 7,5 % ръст.  Като цяло това засилва привлекателността на златото като по-сигурен актив.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща