Зелената енергетика в Русия рискува да загуби инвестиции за милиарди

Енергетика / Свят
3E news
1298
article picture alt description

Секторът на възобновяемата енергетика в Русия може да загуби 150 – 180 млрд. рубли инвестиции, заради ограничаване на програмите за подкрепа на зелени мощности след 2025 година, съобщава РИА Новости, позовавайки се на анализ на рейтинговата агенция АКРА.

В Русия от 2014 г. до 2024 г. работят програми за подкрепа на зелената енергетика, включително и за строителство на електроцентрали чрез провеждане на конкурс. На тях им се гарантира откупуване на инвестициите в разстояние на 15 години с базова доходност от 12 % годишно със съответни корекции. Прието е решение за продължаване на програмите за подкрепа на възобновяемите енергийни източници до 2035 година като част от корекциите още се обсъждат, като се разглежда възможност за намаляване на обемите на програмите след 2025 година.

„Според изчисленията на АКРА е възможно намаляване на обемите за подкрепа на ВЕИ в рамките на втората част от програмата за зелени мощности може да доведе до намаляване на потенциалните инвестиции в сектора със 150-180 млрд. рубли (в зависимост от измененията на прогнозната стойност на капиталовите разходи за строителство на 1 МВт) и съответно към забавяне на развитието на сектора“, се казва в коментарите.

Освен това се подчертава, че използваният в рамките на първата програма механизъм за сключване на дългосрочни договори за доставка на мощности чрез плащания, формулирани по специална тарифа за повишение е най-ефективният инструмент за подпомагане на сектора и повишаване на инвестиционната привлекателност на активите при руските реалности, както и за привличане на инвестиции чрез реализирането на схеми за проектно финансиране.

Въпреки това, независимо от възможността за загуба на част от инвестициите, решението за намаляването на обемите на програмите ще позволи за намаляване на натоварването на пазара на електроенергия на едро и в частност на потребителите, заявяват експертите.

Негативният ефект от намаляване на подкрепата може да се минимизира чрез рефинансиране на кредитите, издадени при осъществяване на първата програма за подкрепа, с помощта на емисии от облигации за проектно финансиране е секюритизация. Това ще даде възможност за насочване на свободни средства към финансовите разходи, свързани с по-затегнатите изисквания на промишленото министерство, заявяват авторите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща