Заседанието на страните от ОПЕК и извън картела се предлага да се проведе на 28 юни – 2 юли

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
462
article picture alt description

ОПЕК предлага провеждането на поредното заседание на страните от ОПЕК и извън картела (ОПЕК+) да се проведе в периода от 28 юни до 2 юли, това съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник от една от делегациите на страните участнички в споразумението за ограничаване на добива на петрол.

По думите на източник на агенцията до делегациите по сделката от ОПЕК+ е било изпратено писмо с новото предложение за датите, подписано от президента на конференцията на ОПЕК+, министъра на петрола на Венецуела Мануел Кеведо. В нея в частност се предлага среща на техническия комитет на експертите от ОПЕК+ на 28 юни, заседание на министерската мониторингова комисия към ОПЕК+ и на всички страни от ОПЕК на 1 юли, а среща на всички 24 държави от ОПЕК+ на 2 юли.

В писмото, освен това, по думите на източника се обръща внимание на значението на срещата на G20, която ще се проведе в края на месец юни в Япония по отношение на приемането на предстоящите заседания на ОПЕК и на ОПЕК+ на  решение за бъдещето на петролната сделка. Това в частност е свързано с предстоящите обсъждания от страна на G20 и на перспективите за развитието на световната икономика в това число и при условията на търговски спорове между големите икономики в света.

ОПЕК и страните извън картела от началото на 2017 г. са ограничили своя добив на петрол с 1,8 млн. барела на ден от нивото от октомври 2016 г. От юни 2018 г., откакто цените  започнаха растат бързо в очакване на санкциите на САЩ срещу Иран беше решено добивът да се увеличи с 1 млн. барела на ден. След неочакваните изключвания от страна на САЩ на някои страни от покупката на ирански петрол отново се стигна до ограничение на добива за първото полугодие на 2019 г. до 1,2 млн. барела на ден от нивото от октомври 2018 г. Изключението изтече на 2 май през настоящата 2019 г.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща