Започна втора и трета фаза на строителство на АЕЦ „Бушер“ в Иран

Енергетика / Свят
3E news
661
article picture alt description

В Иран започна строителството на втората и третата фаза на атомната електроцентрала „Бушер“, стана ясно от думите на Хади Бейгинджад, който е член на Енергийната комисия към парламента на страната. Според него основите на втория енергоблок на атомната електроцентрала са в процес на изграждане, стартирали са и подготвителните дейности на площадката за трети енергоблок. Въпреки това Бейгинджад призова парламента и правителството на Иран да ускорят строителството на втория и третия етап на атомната електроцентрала поради необходимостта от диверсификация на енергийните ресурси.

АЕЦ „Бушер“, която се намира се на 17 км югоизточно от град Бушер в Персийския залив в Иран, започна работа през 2011 г. и достигна пълния си капацитет през 2012 г.

През 2016 година руската корпорация „Росатом“ стартира подготовката на площадката за двата нови енергоблока с общ капацитет 2100 мегавата, като през март 2017 г. започна същинското строителство. Предвижда се вторият и третият етап на изграждането на АЕЦ „Бушер“ да бъдат завършени съответно през 2024 и 2026 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща