Запасите от газ на шелфа на Турция в Черно море може да попречат на натоварването на „Турски поток“

Енергетика / Свят
3E news
829
article picture alt description

Запасите от газ, открити на шелфа на Турция може да доведат до недостатъчно натоварване на газопровода от Русия „Турски поток“, но тези запаси още предстои да  се потвърдят по международните стандарти. Това е заявил за РИА Новости старши директора на групата за природни ресурси към агенция Fitch Дмитрий Маринченко.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган през август съобщи за откриването на находище за газ в Черно море с обем от запаси от 320 млрд. куб м. В събота той съобщи за откриване на нови запаси от 85 млрд. куб м. Това означава, че общо запасите се оценяват на 405 млрд. куб м. Ердоган добави, че началото на добив се очаква през 2023 година.

„Потенциално става дума за достатъчно голямо находище, разработката, на което би могла да намали нуждите на Турция от внос на газ, в това число и от Русия“, е заявил Маринченко. Според него, руският газ в Турция сега ще се конкурира не само с доставките от Азербайджан, Иран и втечнен природен газ, но и с вътрешния добив.

„В бъдеще „Турски поток“ може да бъде недостатъчно натоварен, както това се случа и през тази година, особено ако не започне доставка на газ за Европа. Но, за да може за тези запаси да се говори уверено, трябва да бъде проведен одит по международните стандарти“, е отбелязал анализаторът.

Газопроводът „Турски поток“ е експортен газопровод от Русия за Турция през Черно море. Проектният капацитет е за 31,5 млрд. куб м годишно. Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща