Загубата на Ирландия в слуай на Brexit без сделка ще е 100 млрд. евро

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
789
article picture alt description

Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение между страните ще струва на икономиката на Ирландия 100 млрд. евро за периода от следващите 10 години. Тази прогноза се съдържа в публикуваният във вторник доклад на дъблинския Институт за социални и икономически изследвания (ESRI ).

“При какъвто и да е сценарий, Brexit ще се отрази веднага на финансовата система на Ирландия, на пазара на труда, бизнесът и благосъстоянието на обикновените граждани“, се казва в документа. Загубите от Brexit без сделка ще са още по-големи. Както изчисляват икономистите, загубите през първата година ще са около 7,5 млрд. евро, а към края на десетгодишния срок ще достигнат 100 млрд. евро. Ако има сделка, то щетата за първата година ще е около 1,8 млрд. евро а през следващите десет години – 50 млрд. евро.

Излизането на основния търговско-икономически партньор на Дъблин от общия пазар на ЕС и митническото пространство без споразумение за условията ще доведе до загуба на 80 хил. работни места в Ирландия за 10 години, прогнозират експертите. БВП на Ирландия 10 години след Brexit ще е с около 2,6 % по-нисък при сценарий със сделка, с 4,8 % по-нисък при сценарий без сделка и с 5,0% по-нисък при безразборен сценарий, в сравнение с това, ако Обединеното кралство остане в ЕС.


Малко утешение за „икономиката, която ще пострада най-много“ ще е частичното преориентиране на преките чужди инвестиции от британския пазар към ирландския, смятат икономистите на ESRI. При какъвто и да е сценарий, притокът на капитал се оценява на около 20-26 млрд. долара в десетгодишна перспектива.

На срещата на ЕС в Брюксел на 21 март държавните глави и правителствата взеха единно решение за отсрочка на Brexit при два възможни сценария. Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде отложено до 22 май, ако камарата на общините на британския парламент до края на месец март одобри проект за споразумение с Брюксел по условията на Brexit, или до 12 април, ако не бъде одобрено споразумение. Сделката за условията по Brexit, за която става въпрос по-рано бе отхвърлена от парламента на Великобритания.  

 

Изследването може да бъде прочетено на: https://www.esri.ie/news/new-study-estimates-the-impact-of-various-brexit-scenarios-on-the-irish-economy

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща