Завърши строителството на плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
445
article picture alt description

Уникалният плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“, построен в „Балтийски завод“, е предаден на клиента – „Концерн Росенергоатом”, част от държавната корпорация „Росатом“, съобщава atominfo.ru. Подписан е сертификат за приемане, според който централата е преминала всички предвидени в техническия проект тестове и успешно е потвърдила своите характеристики.

 Припомняме, че наскоро „Концерн Росенергоатом“ получи лиценз от „Ростехнадзор“ за експлоатация на плаващия атомен енергоблок за период от 10 години - до 2029 г.

„Прехвърлянето на построения обект е забележителен етап. Сега започваме подготовка на „Академик Ломоносов“ за транспортиране до мястото на постоянното му разполагане - в град Певек в Чукотска автономна област“, заяви генералният директор на „Концерн Росенергоатом” Андрей Петров.

През това време в Певек ще се работи по изграждането на сухоземни и хидротехнически структури на „Академик Ломоносов“, както и по инфраструктура, която ще осигури пренос на електроенергия към мрежата на „Чукотенерго”.

„Академик Ломоносов“ е главен проект на серия мобилни транспортируеми енергийни блокове с ниска мощност. Съоръжението е нов клас енергийни източници, базирани на руски атомни корабостроителни технологии. Плаващата АЕЦ е проектирана с огромна граница на безопасност за противодействие на външни заплахи. Разполага с две реакторни инсталации КЛТ-40С с проектна мощност до 70 МВт и 50 Гкал/ч топлинна енергия. Това е достатъчно да се гарантира енергийното потребление на град с население от около 100 хиляди души.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща