Завърши бетонирането на фундаментната плоча за Машинна зала на Втори енергоблок на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш

Икономика / България
Галина Александрова
188
article picture alt description

На площадката на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш приключи бетонирането на фундаментната плоча за Машинна зала на Втори енергоблок. В конструкцията са положени 3782 тона арматура и 23 550 кубически метра бетон.

Това е важен етап от строителството, след който започва изграждането на стените на Машинната зала на Втори енергоблок, стана ясно от думите на вицепрезидента и директор на проекта Сергей Ласточкин. Сега специалистите на площадката започват подготвителните дейности за работа през следващия период.

АЕЦ „Рупур“, която е с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощност от 2400 мегавата, се изгражда по руски проект на 160 километра от столицата на Бангладеш – Дака. Договорът за това бе подписан в края на 2015 година, а основен изпълнител на строителството е „Атомстройекспорт“.

За първата АЕЦ в Бангладеш е избран руският проект с реактори ВВЕР-1200, който е успешно реализиран в Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2. Това е еволюционен проект от поколение „три плюс“, който съответства напълно на международните изисквания за безопасност.

Дейностите по изграждане на АЕЦ „Рупур“ вървят по график.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща