За възстановяването си ЕК ще взима средно по 150 млрд. евро заеми от пазарите всяка година в следващите 5 г.

Икономика / Свят
3E news
399
article picture alt description

Европейската комисия съобщи, че предприема стъпки, за да може заемите по средствата за възстановяване на икономиката от пандемията да бъдат финансирани при най-благоприятни условия. Предвижда се до 2026 година ЕК да осигури до около 800 милиарда евро заеми от капиталовите пазари. Това означава обем на заеми средно около 150 милиарда евро годишно, като всички заеми трябва да бъдат погасени до 2058 година, се отбелязва в съобщението.

Предвижда се всяка година да бъде приемано решение за обема на заемите, а на шест месеца - за основните параметри на плана за финансиране; въвеждане на средносрочни и дългосрочни облигации. Комисията си поставя две основни цели - да се задоволят нуждите от финансиране и да се постигнат желаните ниски разходи.
Комисията ще създаде мрежа от първични дилъри, за да се улесни ефективното изпълнение на търговете и синдикираните сделки, да се подкрепи ликвидността на вторичните пазари и да се осигури пласирането на дълга сред възможно най-широк кръг инвеститори. ЕК ще приеме първото годишно решение за вземане на заеми това лято.

Действията по получаването на заеми могат да започнат веднага след влизането в сила на решението за т. нар. собствени ресурси за бюджета на ЕС, припомня БТА.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща