ЕЦБ с нови стимулиращи мерки при ниска инфлация

Икономика / Свят
Галина Александрова
429
article picture alt description

Европейската централна банка ще трябва да смекчи своята монетарна политика за сметка на понижаване на лихвите или покупката на активи, ако инфлацията не се върне към целевите стойности. Това заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, предават БГНЕС и Ройтерс.

„Ако няма подобрения…, ще са необходими допълнителни стимулиращи мерки“, каза той на ежегодната конференция на ЕЦБ в Португалия.

Драги добави, че е запазен „сериозен резерв“ за нови придобивания на активи. „В арсенала си имаме по-нататъшно намаляване на лихвите и смекчаващи мерки за сдържането на някакви странични ефекти“, отбеляза той.

В началото на юни ЕЦБ повиши оценката на годишната инфлация в еврозоната за текущата година с 0,1% до 1,3% в сравнение с мартенската си прогноза. Едновременно с това Евростат съобщи днес, че годишната инфлация в еврозоната през май се е забавила до 1,2% спрямо априлската, когато тя беше 1,7%.

ЕЦБ няколко години поред провеждаше редица нестандартни мерки на парично кредитната политика. Сред тях беше и програмата за покупка на активи, която приключи през миналата година. Главната цел на регулатора беше ускоряването на инфлацията в еврозоната и приближаването й до целевия показател – малко по-ниска от 2% в средносрочна перспектива.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща